Pentru toate autoturismele care intră în București sau județul Ilfov, proprietarii vor trebui să-și cumpere o vinietă care va costa fie 10 lei – valabilă pentru o zi sau 1.900 de lei – valabilă pentru un an. Mai mult, accesul în zona centrală pentru cele non-Euro, Euro 1 și Euro 2 va fi interzis. Interdicția în zona centrală se aplică și pentru autovehiculele înmatriculate în BucureștiIlfov, cele non-Euro, Euro 1 și Euro 2, de la 1 ianuarie 2020. În ceea ce privește autoturismele Euro 3, se impune plata „Oxigen C” pentru accesul în centru – 75 de lei pe lună sau 900 de lei pentru 12 luni.

Cei care vor dori să-și achiziționeze vinieta, o vor putea face prin SMS, online sau din benzinărie. În ceea ce privește tentativele de fraudă, Primăria Capitalei a anunțat că a luat toate măsurile pentru a le preveni.

Va fi montat în București un sistem de monitorizare și localizare video, dotat cu aproape 200 de camere. Circulația autovehiculelor fără vinietă va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei. România este pe locul 6 în UE la capitolul poluare.

La nivel național sunt peste 8 milioane de autovehicule înmatriculate, dintre care 1,6 în București și zona metropolitană Ilfov. Paris, Roma, Londra, Madrid, Oslo și Brussels sunt doar câteva capitale de pe continent care au luat măsuri aspre împotriva poluării, majoritatea vizând în special motoarele cu combustibil diesel.