De cinci ani se chinuie Asociația “Împreună pentru Viitor” să realizeze primele servicii sociale din România, oferite pe plajă persoanelor imobilizate în scaune rulante. Pentru că nu au găsit sprijin la autorități, voluntarii au decis să se descurce singuri și au reușit astfel, cu numai 7000 de euro, obținuți de la sponsori, să pună proiectul pe picioare. S-a reușit, astfel, achiziționarea, din Franța, a trei scaune flotabile, special construite pentru a intra în apa mării şi a rula pe nisip. Pe plajă sunt așezate și şase sezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe sezlong. 

Cătălina Ioniță, imobilizată în scaun, este prima care a intrat în apa mării. “Asta e unul din motivele pentru care nu am facut baie în mare-n mare pentru că nu se poate ajunge în siguranță. În alte țări e ceva normal să poți face plajă chiar dacă ești în scaun rulant sau ai altă dizabilitate. E un fel de discriminare, cum să zic… nu a vrut nimeni sa fie așa. Ați văzut orașele,  nu sunt deloc accesibilizate, d'apăi plajele", spune tânăra.

Încântată că poate face plajă în condiții mai facile pentru persoanele cu nevoi speciale este și Iulia Bangheorghe: “Ador să fiu la plajă, e frumos din partea lor să ne includă pentru că chiar ne chinuim, pentru că se înfundă scaunul în nisip. Până acum s-a chinuit tata”. Proiectul „Plajă şi mare pentru toţi”  a devenit realitate și cu ajutorul managerul plajei care a oferit, gratuit, o zonă ca sa fie amenajata în acest fel.  

Izabela Ștefan, reprezentanta Asociația “Împreună pentru Viitor”, spune că nu se vor opri aici. Și-au propus să amenajeze cate un colț de plajă pentru persoanele cu dizabilități în fiecare stațiune de pe litoral. Asemenea porțiuni de plajă există în mai toate țările cu deschidere la mare. Scaunele flotabile și șezlongurile speciale sunt oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărţii de identitate, numai pe plaja amenajată la Mamaia. 

 

Te-ar putea interesa și: