Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima întâlnire, a copiilor, cu marea: „Marea Neagră nu e ca la televizor, e albastră și mare”
Prima întâlnire, a copiilor, cu marea: „Marea Neagră nu e ca la televizor, e albastră și mare”

Prima întâlnire, a copiilor, cu marea: „Marea Neagră nu e ca la televizor, e albastră și mare”

“Prima zi la mare”, campania pusă la punct de agenția de turism Paralela 45 și organizația umanitară Concordia, a adus pe litoral 21 de copii din Prahova care până acum au văzut Marea Neagră doar la televizor. Micuții, proveniți din familii nevoiașe s-au bucurat, pe lângă prima lor întâlnire cu marea, și de programe distractive pregătite de organizatori.

Cei 21 de copii, selectați din centrele de permanență din Prahova, sunt cazați la Eforie Nord. Micuții, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, văzuseră marea doar la televizor. Paul spune că “în Marea Neagră sunt calamari, pisici de mare, rechini, delfini și cam atât”, iar Gabriela credea că marea este mai mică, “dar când am ajuns aici am văzut că este foarte mare, însă nu mi-a fost frică”. Alberto, din Ariceștii Rahtivani, nu știa nimic despre Marea Neagră, deși trece în clasa a- V- a, văzând că, de fapt,este albastră. La întrebarea ce a simți el prima dată când a intrat în valurile mării, la vârsta lui de 10 ani, îți răspunde zâmbind: “Fericire”.

Pe  lângă bălăceala în mare, copiii au avut și alte surprize  oferite de organizatori. Au primit jucării, au vizitat Mamaia, s-au cunoscut cu cercetașii marini din Constanța și au fost musafirii Aqua Park, din Eforie Nord, unde gazdele artistice Dinu și Deea Maxer i-au angrenat în programul lor alături de magicieni, spiriduși, zâne și arlequini. Campania “Prima dată la mare” a început, anul trecut, când 36 de copii s-au bucurat de intâlnirea cu marea. Directorul agenției Paralela 45, Corina Enache, a declarat că ideea le-a venit după ce au aflat, dintr-un studiu IRES,  că 22% din populația țării nu a văzut marea niciodată. S-au gândit la copii și împreună cu organizația umanitară Concordia  care se ocupă de selectarea micuților, au decis să îi aducă pe litoral, în fiecare vară.