Evenimentul Zilei > Politica > Prima din cele trei legi „Big Brother” a ajuns la promulgare
Prima din cele trei legi „Big Brother” a ajuns la promulgare

Prima din cele trei legi „Big Brother” a ajuns la promulgare

Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, una din cele trei legi cunoscute sub numele de „Legile Big Brother” a fost adoptată, ieri, de plenul Camerei Deputaților cu 187 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 22 de abțineri.

Camera este for decizional, astfel că proiectul va fi trimis spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, accesul la datele personale se poate face numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului sau a organelor de urmărire penală.

„Furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului și furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare”, se prevede în proiect.

Actul normativ stipulează că firmele de comunicații au obligația să păstreze timp de trei ani datele de trafic ale abonaților sau utilizatorilor.

Consens

După ce Curtea Constituţională a respins cele trei Legi „Big Brother” ca fiind neconstituţionale, Administraţia Prezidenţială a anunţat că, la iniţiativa președintelui Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică coordonat de SRI, va demara un un proces de reanalizare a prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional și al securităţii informatice.

În luna mai, președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări toate partidele parlamentare. Atunci, liderii partidelor din Parlament și-au pus semnătura pe acest proiect nou de lege din celebrul pachet „Big Brother”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: