Evenimentul Zilei > Social > Prima aplicație smartphone care poate descoperi infecții ale urechii la copii. Video în articol
Prima aplicație smartphone care poate descoperi infecții ale urechii la copii. Video în articol

Prima aplicație smartphone care poate descoperi infecții ale urechii la copii. Video în articol

Infecțiile la urechi sunt cel mai frecvent motiv pentru care părinții își aduc copiii la un pediatru, potrivit Institutului Național de Sănătate. Iar pentru a depista lichidul din spatele timpanului mult mai uşor, cercetătorii au dezvoltat o aplicaţie care ar putea simplifica lucrurile.
Cercetatorii de la Universitatea din Washington au creat o noua aplicatie smartphone care poate detecta lichidul din spatele timpanului pur şi simplu folosind o bucata de hârtie, un microfon si un difuzor de smartphone. Telefonul inteligent scoate o serie de sunete atunci când descoperă  lichidul prezent în spatele timpanului cu o probabilitate de detectare de 85%.
Această aplicație funcționează prin trimiterea de sunete în ureche și măsurarea modului în care aceste valuri de sunet se schimbă pe măsură ce acestea izbucnesc din timpan.  În funcție de existența fluidului în interior, undele sonore reflectate interferează diferit cu undele sonore originale.  „Este ca si cum ati lovit un pahar de vin”, a declarat co-primul autor Justin Chan.
„În funcție de cât lichid este, veți obține sunete diferite.  Atunci când nu există lichid în spatele timpanului, timpanul vibrează și trimite o varietate de unde sonore înapoi. Dar când timpanul are lichid în spatele lui, acesta nu vibrează la fel de bine.
Echipa a testat 53 de copii cu vârste cuprinse între 18 luni şi 17 ani la Seattle Children’s Hospital. Aproximativ jumătate dintre copii au fost programaţi pentru a fi supuşi unei intervenţii chirurgicale. Echipa a publicat rezultatele experimentului pe site-ul Science Translational Medicine.  Video AICI