Evenimentul Zilei > International > Prigoana religioasă în Rusia, departe de final! Putin pune tunurile pe Martorii lui Iehova
Prigoana religioasă în Rusia, departe de final! Putin pune tunurile pe Martorii lui Iehova

Prigoana religioasă în Rusia, departe de final! Putin pune tunurile pe Martorii lui Iehova

Luni, poliția din Rusia a efectuat un raid la locuințele Martorilor lui Iehova din Voronezh. Peste 100 de persoane au fost percheziționate.

În urma acțiunii desfășurate de poliție și Garda Națională, au fost deschise două dosare penale care vizează 10 membri ai organizației religioase.

Potrivit filialei locale a Comitetului de investigare rus, responsabil pentru investigațiile criminale din țară, aceste percheziții au fost efectuate că parte a investigațiilor pentru „extremism” care vizează rezidenții locali și „un număr mare de cărți interzise în Rusia au fost confiscate”, scrie The Moscow Times.

În aprilie 2017, Rusia a interzis, printr-o decizie a instanței, ca Martorii lui Iehova să își mai desfășoare activitatea pe teritoriul țării conduse de Vladimir Putin.

Curtea supremă a decis că organizația este extremistă și astfel vor fi interziși în totalitate. Curtea Suprema consideră Centrul Administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia ca fiind o organizație extremistă ce trebuie eliminată, iar activitatea ei interzisă în Rusia”, a anunțat judecătorul Yuri Ivanenko, citat de The Independent.

„Proprietățile organizației Martorii lui Iehova vor intra în posesia statului”, a mai afirmat judecătorul care a oferit decizia în premieră.

Un avocat al Ministerului de Justitie, Svetlana Borisova a declarat ca organizația „reprezintă o amenințare pentru drepturile cetățenilor, pentru ordinea și securitatea publică”.

Judecătorii au decis închiderea sediului central al organizației și toate cele 395 de filiale precum și confiscarea proprietăților.

În urmă cu dora câteva luni, Magistrații unei instanțe judecătorești din Rusia au condamnat doi indivizi aparținând sectei religioase Martorii lui Iehova, fiind acuzați de extremism.

Potrivit anchetatorilor, cei doi activau în Extremul Orient al Rusiei, în regiunea Khabarovsk. Cei doi au primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani.

Aceștia au fost reținuți în anul 2018 în urma unei operațiuni demarcate de autoritățile ruse.

Procurorii au cerut instanței să-i condamne pe Polevodov și Kim la trei ani de închisoare, dar magistrații au decis condamnarea infractorilor la doi ani.

Human Rights Watch a declarat că anul 2019 a marcat o escaladare a persecuției Martorilor lui Iehova în Rusia, cu aproape 500 de raiduri și 18 condamnări, inclusiv nouă condamnări cu executare.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News