Cu puțin peste o săptămână în urmă, miliardarul republican era liniștit,  cu o piață bursieră care a înregistra recorduri și cu indicatori care reflectau optimismul.

Își multiplica mitingurile pentru realegerea sa la Casa Albă, ironizându-i de fiecare dată pe democrați care, după ce că n-au reușit să-l demită din funcție, mai sunt și divizați besmetic în căutarea unui candidat pentru Casa Albă.

Însă datele problemei s-au schimbat radical după explozia epidemiei Covid-19 pe teritoriul american ce părea intangibil până acum la epidemii și la alte neajunsuri.

Americanii s-au trezit că trăiesc în ritmul restricțiilor de călătorie și al măsurilor de izolare. Economia primei puteri mondiale nu mai merge cu motoarele turate iar riscul recesiunii, afirmă unii specialiști, este real. Pe scurt, teama a înlocuit optimismul.

Lupta contra propagării epidemiei Covid-19 l-a constrâns pe Donald Trump să-și întrerupă campania electorală și să renunțe la mitingurile care-i electrizau pe partizanii săi.

În paralel, adversarul democrat Joe Biden a realizat un retur în forță. Cu 19 victorii în 27 de scrutinuri ale alegerilor primare democrate (și ele zăpăcite de coronavirus), Biden a strâns în jurul lui tabăra democrată moderată și a luat un avans aproape insurmontabil în fața socialistului Bernie Sanders în cursa pentru învestitura democrată.

De maniera în care din ce în ce mai multe voci reclamă trimiterea lui Sanders la depou.

În lupta împotriva Covid-19, Joe Biden nu a ezitat să reamintească de experiența sa de vicepreședinte al lui Barack Obama, când a participat la lupta contra virusului Ebola și a gestionat planul de salvare a economiei americane după criza financiară din 2008.

„Viitorul președinte trebuie să ne salveze reputația, să reconstruiască încrederea în liderii noștri și să mobilizeze țara și pe aliații noștri pentru a face față rapid unor noi provocări, cum ar fi pandemiile care vor veni”, a declarat Biden, miercuri.

„Avem nevoie de un lider care să fie gata din prima zi”, a adăugat el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE