Editura Evenimentul si Capital

Prezentul lui Iohannis și viitorul lui Predoiu

13-10/19sever_CP-465x390
Autor: | | 57 Comentarii | 3416 Vizualizari

E bine să fie clară poziția din care scriu acest text: îl voi vota pe Iohannis în confruntarea cu Ponta. Îl voi susține și voi încerca să conving cît mai mulți oameni să-l voteze pe neamț.

Totuși, Iohannis are șansa a doua. Printre altele, pentru că e un candidat cu o personalitate neobișnuită votantului român și cu o identitate nemaiîntîlnită la un candidat în turul II al prezidențialelor. Iohannis e un candidat atipic, care va putea cîștiga doar dacă face o campanie care transformă toate datele sale atipice (etnia, religia, muțenia, liniștea interioară, reactivitatea astenică, competența exclusiv administrativă, lipsa de experiență politică etc.) în avantaje. Se poate, dar numai cu o campanie foarte inteligentă. Căci publicul care așteaptă „altceva” decît ceea ce avem acum pe scenă este numeros.

Însă, cînd am aflat că șeful campaniei sale e Vasile Blaga, am înțeles de ce va pierde, dacă va pierde. Vasile Blaga poate alinia impecabil autobuzele cu susținători pentru mitinguri, știe bine cum să-i așeze într-o piață pe cei cu steaguri ca să se vadă la tv că piața geme de oameni, poate organiza logistica distribuirii materialelor de campanie spre filiale și, de acolo, spre votanți, poate organiza ziua votului (birourile electorale, ochii în paișpe pe urna de vot în ziua votului și pe procesul-verbal la sfîrșitul zilei de vot), poate organiza numărătoarea paralelă.

Dar e absolut incapabil să conducă o campanie care să transforme particularitățile lui Iohannis în atu-uri, adică o campanie în care inteligența politică să fie mai imporantă decît mușchii, banii și desfășurarea de forțe. Pur și simplu, Blaga nu știe să facă așa ceva. Lui Vasile Blaga i-a fost ușor cînd candidatul era Traian Băsescu ”at his best”. Cu un candidat ca Băsescu al anilor 2000 - 2009, e ușor oricărui șef de campanie. Cu Iohannis, însă, e cu totul și cu totul altceva. Mai ales că pesedeii sînt în mare formă, determinați, se regăsesc pefect în Ponta, care e candidatul lor natural. Ei vor încerca să transforme toate trăsăturile atipice ale lui Iohannis în inadecvări. Le este, teoretic, destul de ușor.

Politica va fi jucată de ei ca un sport sîngeros, căci stilul lui Ponta e perfect pentru așa ceva, iar publicul așa e învățat. Iohannis va trebui să schimbe regulile acestui sport în timp ce-l joacă, ca să fie un sport în favoarea sa. Greu, foarte greu. Mai ales cînd șeful de campanie este cu totul nepriceput la așa ceva. În orice caz, cum ziceam, îl vreau pe Iohannis președinte. Vorba amicului meu Paleologu: ”Tout sauf Ponta!”

Cu această opțiune asumată, să spun o poveste din trecut. În 1976, Ronald Reagan a candidat la Convenția Partidului Republican pentru obținerea candiaturii la presedinția SUA. Era o misiune foarte dificilă pentru că la Casa Alba se afla deja un republican, Gerald Ford, care candida și el. În logica strîmtă a oricărui partid din lumea asta, cînd vine vorba despre noi alegeri pentru o funcție, cel care o ocupă deja are o anume prioritate la candidatură. Această preemțiune tacită este înlăturată doar dacă omul este afectat de scandaluri uriașe sau se confruntă cu un val dramatic de antipatie populară, din cine știe ce motive. Altfel, nu.

În orice caz, nu s-a prea întîmplat ca partidul care deține, indiferent cum, Casa Albă să desemneze un alt candidat decît pe ocupantul ei, dacă, firește, așa ceva este constituționalmente posibil. Ford a fost, așadar, desemnat de către Convenția Republicană din 1976 drept candidat al partidului la președinția SUA. Conta că Ford e președinte în funcție, nu că Ford nu cîștigase alegeri prezidențiale, el devenind președinte în 1974 din funcția de vice-președinte, ca urmare a demisiei președintelui ales, Richard Nixon, zdrobit de scandalul Watergate.

Lovitura neasteptata pentru Rares Bogdan! Ce a spus candidatul PNL dupa vot

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI