Stelian Tănase a comentat situația actuală a politicii din România, despre care a zis că „plutește ca un vas în derivă prin cețuri”.

„Politica românească in toamna anului 2017 pluteste ca un vas in derivă prin cețuri. Pare că are cirma ruptă. Nimic nu se intrevede, o viziune, o strategie, o directie – nici cu un binoclu f puternic. Nimic nu este clar in capul liderilor care ne decid soarta. Ei sunt prinsi intr-un asa zis razboi – cu mize mici, ca sa nu zic insignifiante- pentru ca nu pot gindi in mare. Orizontul lor este pina la virful nasului. Adică pe 2-3 ani, pîna cind vin alegerile.Astfel, singurul scenariu plauzibil este că România va eșua.

Nu există o direcție, un port, unde ar trebui să ajungem cu nația noastră. Dacă direcția totuși există ( ma indoiesc) ea ramine secretă pentru vulg, chibiți, curiosi, pentru toți cei interesați. Unora nu le pasă incotro ne ducem. E ceva prea abstract pentru dinșii. Important este pentru Cutarică să aiba ce pune pe masă in ziua aia și atît. Ce-i va fi miine, vom vedea.

Dacă iși poate achita facturile împovărătore și bea o bere/zi, e totul în regula. Ca toți ceilalti merge legat la ochi, dus de mina de potentații vremii. Busola e defecta, nordul nu se intrevede. La București avem doar un marunt război de gueriilla – cu ambuscade, lovituri, atacuri cu bombe(de presă) cu zornait de catuse, cu scandaluri de doi lei in care care se reduce la ba pe-a mă-tii!

La mijlocul secolul XlX direcția era un și clara inscrise in programe politice – ieșirea din feudalism, unirea Moldovei cu Tara românească, reforme, o constituție de factură europeană, independența, declararea regatului sub sceptrul unei mari familii monarhice din Europa, modernizarea. Apoi, la finalul acestui parcurs – Marea Unire, realizarea statului național unitar care să aducă sub același acoperiș toți românii.

Acesta a fost viziunea generatiei pașoptiste și a celor care au urmat. Indiferent de dispute și conflicte, aceasta agendă a fost urmarită cu tenacitate de toată clasa politică. Avind o viziune tutelară, scopuri clare, e limpede de ce disputele liberalilor și conservatorilor au avut substanță. Nu erau niște scandaluri mondene și atît. Nici răfuieli personale, nici doar hărtuiri fără sens. Exista o viziune, care dincolo de dispute, dădea un sens acțiunilor lor”, a scris Stelian Tănase pe blog.