Evenimentul Zilei > International > PREVIZIUNI SUMBRE! Ce s-ar putea întâmpla cu Marea Britanie după BREXIT. „Nu va mai avea influenţa de care se bucură…”
PREVIZIUNI SUMBRE! Ce s-ar putea întâmpla cu Marea Britanie după BREXIT. „Nu va mai avea influenţa de care se bucură…”

PREVIZIUNI SUMBRE! Ce s-ar putea întâmpla cu Marea Britanie după BREXIT. „Nu va mai avea influenţa de care se bucură…”

Marea Britanie şi-ar putea pierde influenţa asupra politicii de securitate şi apărare a Uniunii Europene după ce va părăsi blocul comunitar, indică un raport parlamentar făcut public luni. Autorii raportului îndeamnă guvernul să avanseze propuneri în vederea viitoarei cooperări cu UE, transmite Reuters.

Mai exact, potrivit informațiilor, operaţiunile de securitate comună ale UE contribuie în mod semnificativ la priorităţile de politică externă ale Regatului Unit, menţionează raportul realizat de subcomisia pentru afaceri europene externe a Camerei Lorzilor.

Or, "după Brexit, Marea Britanie ar putea continua să participe la aceste operaţiuni, dar nu va mai avea influenţa de care se bucură în acest moment la elaborarea, planificarea şi conducerea misiunilor şi operaţiunilor", notează autorii, potrivit agerpres.ro.

Pentru a-şi menţine angajamentul faţă de apărarea şi securitatea UE, Londra ar trebui să încerce să negocieze un statut de observator în cadrul organismelor de planificare şi decizie ale Uniunii, conform documentului, care dă ca exemplu de misiuni care au contribuit semnificativ la politica externă britanică operaţiunea Atalanta împotriva pirateriei, condusă de Marea Britanie.

Marea Britanie trebuie să ia parte în continuare la astfel de misiuni după Brexit, cu precădere în Balcanii de vest şi în Cornul Africii, se apreciază în raport, care atrage totodată atenţia că actualul model de participare a ţărilor terţe ar oferi doar un rol mai limitat decât cel avut în vedere de guvernul britanic.

În aceste condiții, Comisia "îndeamnă cu fermitate" Ministerul de Externe britanic (Foreign Office) să "elaboreze şi să transmită UE propuneri detaliate privind viitoarea cooperare în sfera politicii externe şi de apărare", până la reuniunea Consiliului European din iunie, şi recomandă Londrei să încerce să negocieze un statut de observator în Comitetul politic şi de securitate al UE.

Premierul britanic Theresa May insistă că doreşte după Brexit cele mai apropiate posibil relaţii de securitate cu UE, avertizând că întreruperea sau distrugerea formelor existente de comunicare va reduce securitatea continentului. Şi liderii politici ai UE urmăresc menţinerea unor relaţii de securitate cât mai apropiate cu Londra, care este una din principalele puteri ale lumii în materie de informaţii şi combatere a criminalităţii, menţionează Reuters.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: