Evenimentul Zilei > Social > Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2
Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2

Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2

Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu COVID-19 este de 322 lei. Costul este în scădere faţă de anul trecut, când preţul unui test ajungea până la 520 lei.

Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei arată o analiză a Consiliului Concurenţei. Astfel, în funcţie de clinica medicală unde se efectuează, preţul unui test RT-PCR variază între 270 lei şi 390 lei, în condiţiile în care anul trecut, preţul unui test ajungea până la 520 lei”, arată o analiză a Consiliului Concurenţei.

Testele rapide antigen pot fi ahiziționate online sau într-o clinică medicală

În ceea ce priveşte testele rapide antigen, acestea pot fi achiziţionate online pentru autotestare sau pot fi efectuate într-o clinică medicală, relatează News.ro.

În mediul online, sunt comercializate diverse tipuri de teste antigenice rapide. Preţul testelor oscilează în funcţie de mai mulţi factori. Unul factor este numărul de teste ambalate într-o cutie, un altul modul în care se recoltează proba, compania producătoare.

În funcţie de platforma online de pe care se achiziţionează, un test rapid cu recoltare din salivă costă între 30 lei şi 59 lei. Pentru o trusă care conţine 5 teste preţul variază de la 119 lei la 238 lei, mai precizează sursa citată.

De asemenea, preţul unui test cu recoltare din exsudat nazofaringian, achiziţionat online, poate costa între 26 lei şi 37 lei. Un kit cu 5 teste costă între 99 lei şi 238 lei, iar o trusă cu 20 de teste poate fi achiziţionată la preţuri între 450 şi 900 lei.

Efectuarea unui test rapid antigen într-un centru de testare poate costa între 85 lei şi 150 lei dacă este recoltat din exsudat nazofaringian. Testul costă aproximativ 150 lei dacă este recoltat din salivă.

Teste pentru detectarea prezenței anticorpilor

Testele efectuate pentru detectarea prezenţei anticorpilor dezvoltaţi ulterior infectării cu virusul COVID-19, pot fi calitative şi/sau cantitative. Testele efectuate în centrele de recoltare specializate detectează calitativ şi măsoară cantitativ anticorpii de tip IgG şi IgM.

Simultan cu începerea etapei de vaccinare anti Covid-19, au apărut noi teste pentru evaluarea şi urmărirea imunizării post vaccinare sau post infecţie. Testul de anticorpi IgG/IgM anti-Spike este cel care evaluează atât răspunsul imun al organismului după vaccinare, cât şi în urma bolii.

Testele pentru detectarea anticorpilor costă între 145 și 240 lei

În funcţie de clinica în care sunt efectuate, testele pentru detectarea anticorpilor de tip IgG şi IgM costă între 145 lei şi 240 lei, iar cele pentru anticorpii IgG/IgM anti-Spike costă între 94 lei şi 240 lei.

Testele comercializate online, care pot fi efectuate la domiciliu, indică doar calitativ prezenţa anticorpilor şi pot şi achiziţionate în truse de 1, 2, 5 sau 25 de teste, se mai precizează în sursă.

Consiliul Concurenței va continua monitorizarea prețurilor testelor

Astfel, în funcţie de platforma online de pe care este achiziţionată, o trusă care conţine un test poate costa între 34 lei şi 60 lei, iar cea cu 2 teste între 110 lei şi 120 lei. Pentru trusele cu câte 5 teste, preţurile variază între 120 lei şi 299 lei, în timp ce pentru cele cu 25 de teste preţurile pot ajunge la 575 lei.

”Consiliul Concurenţei va continua monitorizarea preţurilor atât a testelor pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, cât şi a celor pentru detectarea anticorpilor dezvoltaţi ulterior infectării şi, în situaţia în care va constata încălcări ale legii, va interveni utilizând toate instrumentele legale pe care le are la dispoziţie”, menţionează autoritatea de concurenţă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.