Evenimentul Zilei > Actualitate > Prețul căldurii golește buzunarele românilor. Cât va costa întreținerea la iarnă. Sumele depășesc orice imaginație
Prețul căldurii golește buzunarele românilor. Cât va costa întreținerea la iarnă. Sumele depășesc orice imaginație

Prețul căldurii golește buzunarele românilor. Cât va costa întreținerea la iarnă. Sumele depășesc orice imaginație

Prețul la încălzire pentru un apartament, din București, conectat la rețeaua centralizată de termoficare ar putea crește de câteva ori în acest sezon rece.

Începând de la 1 noiembrie, costurile cu întreținerea în București ar putea crește la un nivel considerabil. Primarul general Nicușor Dan a anunțat că gigacaloria furnizată de Elcen ar putea ajunge undeva la 600 de lei, de la 490 de lei cât este în prezent.

Prețul final va fi stabilit de ANRE și urmează să fie anunțat public. Autoritatea va trebui să ia în calcul noile tarife de energie electrică și gaze naturale care au crescut foarte mult în ultimele luni.

Iar în funcție valoarea stabilită de ANRE, se va decide și prețul pe care îl vor plăti proprietarii și chiriașii apartamentelor pentru căldura primită în sezonul rece. Noua scumpire va apărea în facturile emise după 1 noiembrie, când noile tarife și eventualele subvenții vor fi adoptate prin vot de Consiliul General.

De principiu, până la acest moment, primarul Nicușor Dan a confirmat că întreținerea va fi mai scumpă, la bloc, cu aproximativ 100 de lei. Noul preț a fost estimat prin comparație cu cel din iarna tecută.

Sursa foto: EVZ

Prețul căldurii pentru un apartament cu 2 camere

Valoarea facturii la întreținere va depinde în această iarnă de nivelul subvenției pentru gigacalorie pe care ar trebui să o acorde Consiliul general. Până la stabilirea noilor tarife oficiale, putem estima valoarea întreținerii, luând în considerare câteva scenarii.

Astfel, dacă se va menține subvenția stabilită în prezent, la o valoare a gigacaloriei de 600 de lei, încălzirea pentru un apartament cu două camera va ajunge la 275 de lei pe lună. În vreme ce anul trecut prețul era de 164 de lei/lună

În ipoteza în care nu se va aplica subvenția, costurile încălzirea vor fi de 600 de lei/lună, o creștere de peste 250% față de anul trecut.

Cât va fi căldura pentru un apartament cu trei camere

Pentru un apartament cu trei camere din București, în condițiile în care gigacaloria va fi de 600 de lei, iar subvenția la căldură va fi menținută, costurile vor crește la 365 de lei pe lună. Comparativ cu 220 de lei/lună cât a fost anul trecut.

În cazul în care subvenția nu va fi aplicată, căldura va costa, pet imp de iarnă, aproximativ 800 de lei/lună.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: