Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Valeriu Zgonea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, susţin într-o scrisoare adresată ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti că actuala Opoziţie încearcă să forţeze "căderea unui guvern legitim", folosind sistemul judiciar ca o "unealtă" pentru preluarea puterii, informează Agerpres.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului afirmă, totodată, că Opoziţia a lansat un "război împotriva ordinii constituţionale din România" şi că se încearcă boicotarea Parlamentului şi generarea unor "proteste stradale ilegale pentru a crea presiune şi a împinge România în haos".

"Opoziţia încearcă să forţeze căderea unui guvern legitim, susţinut de către o majoritate parlamentară legitimă, folosind ca pretext un caz judiciar, punând astfel în pericol nu numai stabilitatea României într-o regiune din ce în ce mai agitată, dar şi democraţia României, la 25 de ani de la căderea comunismului. Opoziţia a lansat un război împotriva ordinii constituţionale din România. Ei încearcă să captureze puterea total şi să ducă ţara într-o criză profundă, cerând alegeri anticipate – în pofida unei majorităţi parlamentare solide formată de o largă coaliţie ce include forţe social-democrate, liberal, progresive şi conservatoare", se arată în documentul obţinut de Agerpres.

"Camera Deputaţilor, în mod legal şi constituţional, chemată să se pronunţe asupra acestei chestiuni, a votat cu o largă majoritate împotriva cererii DNA. Noi credem cu tărie că acest caz judiciar nu trebuie să aibă o semnificaţie politică. Referindu-se la caz, prim-ministrul a declarat că va coopera pe deplin cu procurorii şi că nu vor fi obstrucţii de nicio manieră. Camera Deputaţilor s-a pronunţat împotriva transformării cazului prim-ministrului într-un pretext pentru o criză gravă de către forţele politice din Opoziţie. (…) Care este miza aici? Nu persoana prim-ministrului – care poate şi fără dubiu va dovedi nevinovăţia sa, dacă i se permite. Pericolul aici este distrugere nedemocratică a actualului guvern şi majorităţii parlamentare, cu scopul de a da puterea actualilor membri din Opoziţie", se mai arată în documentul amintit.

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului adaugă faptul că Opoziţia ameninţă să distrugă progresul recent al României "prin metode de forţă nedemocratice şi ilegitime şi să folosească sistemul judiciar ca o unealtă în încercarea lor de a ajunge la putere în România".

Potrivit acestora, este împotriva angajamentelor asumate de către România faţă de partenerii săi europeni şi transatlantici ca "PNL să folosească sistemul judiciar pentru a rezolva incapacitatea sa de a convinge atât populaţia, cât şi membrii Parlamentului printr-un program politic coerent".

"La momentul actual, România este o ancoră de stabilitate într-o regiune cu probleme. (…) Singurii beneficiari ai acestui haos sunt cei interesaţi să genereze instabilitate în această regiune atât de tulburată de situaţia din Ucraina. Noi ca reprezentanţi ai majorităţii legitime, aleasă de poporul român prin alegeri libere şi democratice, suntem îngrijoraţi că ţelul câtorva lideri de a cuceri putere absolută poate pune în pericol decenii de progres democratic şi mai ales paşii uriaşi din anii trecuţi către o societate mai prosperă şi mai justă în care există respect total pentru statul de drept", mai spun cei doi în scrisoarea adresată ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti.

Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu menţionează, de asemenea, că în opinia lor sistemul judiciar nu a fost niciodată mai activ ca în ultimii trei ani.

"Împreună am reuşit nu numai să trecem peste criza economică, dar şi să asigurăm creştere economică pentru al treilea an consecutiv – în momentul acesta cea mai mare rată din Europa. Sistemul judiciar este independent şi nu a fost niciodată mai activ ca în ultimii trei ani. Lupta împotriva corupţiei este consolidată, asemeni securităţii naţionale în contextul regional", mai spus cei doi demnitari.