Preşedintele Parlamentului ungar: Autonomia Ţinutului Secuiesc va fi singura şansă pentru naţiunea secuiască

Preşedintele Parlamentului ungar: Autonomia Ţinutului Secuiesc va fi singura şansă pentru naţiunea secuiască

Kover Laszlo, a declarat, în această seară, la Târgu Mureş, că "mărşăluirea secuilor a ajuns la mijlocul drumului pentru obţinerea autonomiei" și că Ungaria este "un partener interesat în succesul" acesteia, potrivit mediafax.ro.

"Consider că mărşăluirea secuilor din 1990 încoace a ajuns la mijlocul drumului pentru obţinerea autonomiei secuimii. Celor care au dubii că autonomia nu ar asigura condiţii de viaţă mai bune le doresc să încerce şi după aceea să-şi formeze opinia. Pentru victoria voastră, ca să terminaţi cu bine acest drum, o să aveţi nevoie ca din 2014 să participaţi pe acest drum într-un număr din ce în ce mai mare, să aveţi parteneri care sunt interesaţi sau care o să devină interesaţi în a vă ajuta", a spus Kover Laszlo, la comemorarea masacrului secuilor de la Siculeni de acum 250 de ani. Politicianul maghiar a mai spus că în această "încercare" va trebui atras şi tineretul secuiesc, care trebuie să studieze cum funcţionează statele europene şi să cunoască "realitatea secuiască", dar şi românii.

"Pentru succesul vostru, trebuie să-i faceţi interesaţi pe conaţionalii voştri români şi trebuie să-i faceţi să înţeleagă că asta n-o să fie în detrimentul naţiunii române, va fi un interes comun autonomia şi aceasta se va coordona cu deciziile şi declaraţia din 1918 de la Alba Iulia, care asigura drepturile minorităţilor. (...) Ungaria este un partener care este interesat în acest succes, interesul nostru este ca secuimea să rămână pe locurile natale şi să aibă şanse egale de viaţă şi de câştig. De aceea am oferit noi posibilitatea de a obţine cetăţenia ungară, fără a părăsi locurile natale şi de baştină şi dorim, pentru toţi care se consideră parte a naţiunii ungare, să obţină acest drept", a conchis Kover.

Ne puteți urmări și pe Google News