Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE), le-a transmis azi o scrisoare președinților celor două comisii din PE, LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (control bugetar) în care vor fi audiați cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European.

Acesta a propus o variantă de compromis în ceea ce privește procedura audierii. Conform Realitatea TV, Tajani propune ca fiecare candidat să fie audiat timp de 75 de minute, după cum urmează: 50 de minute vor fi alocate întrebărilor venite de la comisia LIBE și 25 de minute întrebărilor de la comisia CONT. 

Conferința președinților va trebui să fie informată în legătură cu rezultatul audierilor până la următoarea sa întâlnire din 7 martie. Aceasta va permite conferinței președinților să-și stabilească posibilul mandat de negociere, astfel încât o decizie cât mai rapidă să fie luată înaintea finalului actualei legislaturi.

„Aș fi recunoscător să primesc o scrisoare de la președintele comisiei LIBE, care să includă și poziția CONT, imediat după ce ambele comisii au terminat evaluarea candidaților și clasificarea aferentă. Această procedură ar permite Parlamentului să facă uz de expertiza comisiilor relevante și să-și exercite rolul instituțional, permițând procurorului-șef european să se instaleze în funcție înaintea sfârșitului actualului mandat (al PE -n.red)”, concluzionează Tajani în scrisoarea sa.

Laura Codruța Kovesi este înscrisă în competiția pentru obținerea funcției de procuror-șef al Parchetului European. Aceasta se află pe lista scurtă de 3 candidați. Pentru moment, aceasta este clasată pe locul doi de către Coreper.