Evenimentul Zilei > International > Preşedintele, mesaj către femei: „Faceţi copii, faceţi mulţi. Cel puţin şase”
Preşedintele, mesaj către femei: „Faceţi copii, faceţi mulţi. Cel puţin şase”

Preşedintele, mesaj către femei: „Faceţi copii, faceţi mulţi. Cel puţin şase”

Preşedintele a cerut femeilor să facă copii mulţi „pentru binele ţării”. Un îndemn puţin bizar ţinând cont de sărăcia în care se zbate poporul său.

Faceţi copii, faceţi mulţi. Cel puţin 6. Pentru binele Patriei, este mesajul lui Nicolás Maduro, președintele Venezuelei, care sărbătoreşte „săptămâna femeii”, în vederea zilei de 8 martie, cu o invitaţie urgentă făcută tuturor potenţialelor mame pentru a procrea.

Vizitând un sector al maternităţii dintr-un spital din Caracas, cu microfonul în mână care-l lega de un post de televiziune care promova relansarea planului naţional sanitar, preşedintele Venezuelei s-a apropiat de o femeie care născuse de curând şi a întrebat-o: „Câţi copii aveţi, doamnă?”. Noua mamă, cu o voce stinsă şi poate emoţionată i-a răspuns: „Şase, cinci fete şi un băiat”. Maduro i-a mângâiat umerii, adresându-se către alte femei prezente în salon şi a strigat: „Dumnezeu să te binecuvânteze pentru că ai dat naştere la 6 copii. Şase copii! Iată, toate femeile trebuie să facă la fel. Toate femeile să nască 6 copii! Pentru binele naţiunii”.

Sunt strigăte de îndemn dincolo de drama pe care o trăieşte Venezuela, inclusiv în privinţa copiilor. Între 2013 şi 2018, potrivit UNICEF, 13 % dintre copii suferea de malnutriţie. Sunt acele provinciilovite de lipsa de hrană şi medicamente, iar şcolile sunt goale. Băieţi şi fete din clasele elementare şi mai mari rămân acasă fiindcă nu au ce mânca şi deseori leşină la şcoală, în timpul orelor de curs, din această cauză. Nu-şi permit un pacheţel cu mâncare, iar şcolile nu sunt capabile să le ofere o gustare.

Susţinătorii fostului preşedinte de stânga, Juan Guaido, i-au replicat lui Maduro pe Twitter. Manuela Bilivar, deputat în Adunarea Naţională, controlată de opoziţie, a scris: „Spitalele nu funcţionează în condiţii civilizate, vaccinurile nu se găsesc, femeile nu pot alăpta fiindcă sunt nehrănite şi nu pot face apel la subvenţiile de stat fiindcă sunt inaccesibile, iar preşedintele îndeamnă la procreare…”, notează La Repubblica.