Anterior, el a fost cel mai bun ajutor al Zelensky, conducând cu succes comunicările președintelui cu lideri străini.

Yermak a jucat un rol major în relațiile lui Zelensky cu Rusia, participând activ la schimbul de prizonieri din 7 septembrie, când Ucraina și Rusia au schimbat 35 de captivi fiecare. Relațiile sale cu Rusia merg chiar mai departe: jurnaliștii de investigație au descoperit legăturile de afaceri ale lui Yermak cu oficialii ruși.

Yermak este cunoscut și de publicul american. El a fost cea mai strânsă legătură între Zelensky și Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui american Donald Trump.

Accederea lui Yermak la postul de top din administrația lui Zelensky reprezintă o lovitură majoră la executivul din Ucraina. Fostul aghiotant l-a succedat pe Andriy Bohdan, fostul avocat al oligarhului Ihor Kolomoisky, care a fost rivalul său de lungă durată în cadrul administrației.

Bohdan a avut, de asemenea, o bază solidă în președinția lui Zelensky

„O remaniere a cabinetului a fost în proces de ceva vreme – va fi interesant dacă Zelensky folosește acest lucru ca o oportunitate pentru a îmbunătăți cabinetul” scrie Timothy Ash, un analist din Ucraina și strategul suveran al piețelor emergente pentru Bluebay Asset Management Company, informează kiyvpost.com.