Astfel, a spus președintele din data de 15 mai este posibil ca unele măsuri să fie relaxate, dar totul depinde de cum va evolua epidemia de coronavirus. ”Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viaţa noastră normală pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experţii ne spun că nici nu ştim când vom reveni la o viaţă normală, aşa cum o ştim noi de dinainte de pandemie”, a spus președintele.

Klaus Iohannis i-a anunțat pe români că foarte multe dintre restricții vor rămâne în vigoare și după data de 15 mai. ”Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare, nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei, nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios”, a mai spus președintele.

După data de 15 mai, la ușa magazinelor vom vedea oameni care ne vor lua temperatura, iar acolo unde sunt sesizate probleme vor fi anunțate de urgență autoritățile. Nici marile festivaluri sau competițiile sportive nu vor avea loc în 2020. ”Ştiu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua, atenție, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Deci lucrurile, în niciun caz, nu vor intra, din păcate, repede în normalitate, iar măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale, nu se întâmplă totul dintr-o dată. În 15 mai va fi ceva, de la 1 iunie, dacă totul merge bine, atenție, încă ceva, din 15 iunie încă ceva, din 30 iunie sau 1 iulie încă ceva și întotdeauna cu ochii pe statistică”, a conchis președintele.