„În numeroase sectoare ale economiei, în ciuda multor legi și decizii guvernamentale, schimbările în bine nu au fost niciodată atinse”, a declarat Nazarbaiev, citat într-un comunicat al președinției, notează AFP.

Decizia lui Nursultan Nazarbaiev pune capăt mandatului primului ministru Bakytjan Sanguintaiev, care a preluat funcția în 2016.

Bien que certains ministres et vice-ministres puissent être reconduits à leurs postes, cette décision marque la fin du mandat de Premier ministre de Bakytjan Saguintaïev, qui avait pris es fonctions en 2016.

Bakytjan Saguintaïev (55 de ani) era până acum perceput de unii analiști ca un posibil succesor al lui Nazarbaiev (78 de ani) care se află în fruntea acestei foste republici sovietice de peste 50 de ani.

Anunțul prezidențial intervine într-un context general de nemulțumire a populației în fața creșterii prețurilor, într-o țară lovită din plin de căderea prețului la petrol, în perioada 2014-2015, și de criza economică din Rusia, care a condus la devalorizarea monedei kazahe.

M. Saguintaïev, 55 ans, était jusque-là perçu par certains analystes comme un possible successeur du président Nazarbaïev, âgé de 78 ans et à la tête de cette ex-république soviétique depuis près de 30 ans.

Șeful statului i-a reproșat guvernului că nu a știut să diversifice o economie foarte dependentă de vastele resurse de hidrocarburi ale Kazahstanului, al căror preț a cunoscut importante fluctuații în ultimii ani.

„Guvernul și banca centrală nu au reușit să creeze condițiile și pârghiile pentru o creștere calitativă a economiei”, a denunțat Nazarbaiev, subliniind eșecul programelor destinate creșterii nivelului de trai al populației. „Veniturile reale ale populației nu au crescut. Cheltuielile familiilor pentru hrană sunt în creștere”, a notat președintele kazah.