Președintele Braziliei a scos armata contra contestatarilor săi. Jair Bolsonaro se delimitează de manifestanți

Președintele Braziliei a scos armata contra contestatarilor săi. Jair Bolsonaro se delimitează de manifestanți Sursa foto: EPA/ANDRE BORGES

Președintele de extremă stânga al Braziliei, Lula da Silva, fost condamnat la pușcărie pentru corupție, a decis să scoată armata contra contestatarilor săi, care au luat cu asalt clădiri guvernamentale din capitala Brasilia. De cealaltă parte, fostul șef de stat Jair Bolsonaro, de extremă dreapta, s-a delimitat de susținătorii săi care au ocupat principalele sedii ale instituțiilor puterii.

Cel puţin 400 de oameni au fost arestaţi după ce manifestanți despre care actuala putere afirmă că sunt susţinători ai fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt principalele clădiri guvernamentale ale Braziliei.  Demonstranții au trecut, duminică, de barierele de securitate amplasate de Forţele Armate şi au obţinut acces la clădiri-cheie pentru fiecare dintre cele trei ramuri ale puterii, printre care clădirea Congresului, Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial Planalto.

Fostul preşedinte Jair Bolsonaro a reacţionat pe twitter după incidente, precizând că manifestaţiile paşnice sunt parte a democraţiei, însă cele ca acelea de la Brasilia depăşesc regulille. „Manifestaţiile paşnice, legale, fac parte din democraţie. Însă devastarea şi invadarea clădirilor publice, cum s-a întâmplat astăzi, la fel ca acelea făcute de stânga în 2013 şi 2017, sunt dincolo de regulă”.

Revoltă în Brazilia

În urma acestor incidente, guvernatorul Districtului Federal din Brazilia, Ibaneis Rocha, a fost suspendat din funcţie pe o perioadă de 90 de zile, ca urmare a luării cu asalt a clădirilor guvernamentale cheie de către susţinătorii lui Jair Bolsonaro, relatează presa internaţională, potrivit cnn.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia a fost luată de un judecător al Curţii Supreme braziliene, după lacune de securitate care au făcut posibilă invadarea clădirilor oficiale din Brasilia.

Judecătorul Alexandre de Moraes a mai decis ca taberele ridicate de susţinătorii lui Bolsonaro în apropierea bazelor militare să fie evacuate în 24 de ore şi că drumurile şi clădirile trebuie să fie deblocate.

În plus, el le-a cerut reţelelor Facebook, Twitter şi TokTok să blocheze conturile utilizatorillor care răspândesc propaganda antidemocratică.

Președintele Lula: „Sunt evenimente barbare”

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a revenit, duminică seară, la Brasilia, unde a mers la Curtea Supremă şi la Palatul Prezidenţial pentru a constata enormele pagube produse de susţinătorii lui Jair Bolsonaro, care au devastat cădirile.

“Am mers la Palatul Planalto şi la STF. Puciştii care au promovat distrugerea patrimoniului public în Brasilia vor fi identificaţi şi vor fi pedepsiţi. Mâine ne reluăm munca la Palatul Planalto. Democraţie pentru totdeauna. Noapte bună”, a scris Lula pe Twitter.

Mai devreme, el a caracterizat evenimentele drept “barbare” şi a spus că lacunele de securitate au făcut ca susţinătorii “fascişti” ai lui Bolsonaro să rupă barierele din faţa clădirilor. “Aceşti oameni sunt tot ce este abominabil în politică”, a menţionat el. În momentul luării cu asalt de către susţinătorii lui Bolsonaro a clădirilor guvernamentale cheie, Lula era la Araquara, loc devastat de inundaţii.