Evenimentul Zilei > International > Președintele Albaniei la un pas să fie demis. Parlamentul și-a dat avizul, politicianul a încălcat constituția
Președintele Albaniei la un pas să fie demis. Parlamentul și-a dat avizul, politicianul a încălcat constituția

Președintele Albaniei la un pas să fie demis. Parlamentul și-a dat avizul, politicianul a încălcat constituția

Ilir Met, președintele Albaniei, riscă să fie demis, după ce a fost acuzat că și-a încălcat atribuțiile și nu a respectat neutralitatea impusă de funcția pe care o deține.

Scaunul lui Ilir Met (52 de ani), președintele Albaniei, se clatină serios, după ce, miercuri, Parlamentul de la Tirana a votat pentru demiterea șefului statului. O comisie de anchetă a stabilit că politicianul a încălcat Constituţia, pentru că a participat la campania electorală în cadrul legislativelor din luna aprilie. Și asta în care el ar fi trebuit să aibă o atitudine neutră.

Președintele Albaniei, la un pas să fie demis, după ce Parlamentul și-a dat avizul

Decizia nu este definitivă, iar Ilir Meta îşi poate exercita atribuţiile în aşteptarea avizului Curţii Constituţionale, care urmează să se pronunţe în termen de trei luni.

Ilir Meta, care exercită din 2017 funcţia în principal onorifică de şef al statului, l-a atacat în cursul campaniei electorale pe premierul Edi Rama, al cărui Partid Socialist a câştigat alegerile legislative din aprilie. El l-a acuzat pe Rama de autoritarism şi corupţie, atacuri respinse de premier, conform Agerpres.

După scrutin, parlamentul a creat o comisie pentru a investiga cu privire la comportamentul preşedintelui în timpul campaniei electorale. Conform raportului întocmit de comisie, președintele „a încălcat 16 articole din Constituţie prin implicare deschisă în alegerile legislative din 25 aprilie în favoarea opoziţiei şi din acest motiv trebuie să fie înlăturat din funcţie.

Acuzat pentru că a trădat misiunea de președinte al republicii

Destituirea sa a fost aprobată de 104 deputaţi dintr-un total de 121 ai parlamentului de la Tirana. Biroul prezidenţial a calificat acest vot drept o decizia anticonstituţională şi ridicolă, cel din urmă pas în încălcările electorale din timpul scrutinului, ale cărui rezultate sunt contestate în continuare de către opoziţie.

Ilir Meta declarase că intenţionează să rămână în funcţie până în ultima zi a mandatului său, respectiv 24 iulie 2022. „Ilir Meta a trădat misiunea de preşedinte al republicii, a umilit Constituţia, a distrus instituţia de garant al unităţii naţionale şi a pierdut dreptul de a rămâne în funcţie”, a afirmat Edi Rama înainte de vot.