Novaya Gazeta l-a numit inițial pe presupusul torționar Stanislav D., despre care se credea că este un mitralior în cadrul grupului de mercenari Wagner, legat de Kremlin, în noiembrie 2019.

Kremlinul a declarat la acea dată că execuția bestială semnalată, ale cărei imagini au îngrozit rețelele sociale, toamna trecută, „nu are nici o legătură cu operațiunea militară rusă din Siria”.

„A existat riscul unei erori, iar Novaya Gazeta nu a menționat numele său”, a scris ziarul marți.

„Acum, că am primit date noi, nu există practic nici un dubiu. Credem că este evident că videoclipul îl arată pe Stanislav Ievghenevici Dychko, născut în 1990 ”, a indicat Novaya Gazeta.

Dychko, se pare unul dintre cei cinci până la șapte bărbați care apar în videoclipurile oribile, s-ar fi alăturat grupului Wagner în februarie 2016, la scurt timp după eliberarea sa din ministerul rus de Interne, scrie Moscow Times.

„Din câte știm, Dychko este în viață și bine mersi. El nu se ascunde de nimeni și nu este căutat de nimeni ”, a scris Novaya Gazeta.

Presa rusă și internațională au relatat că grupul Wagner este deținut de Evgheni Prigojin, un oligarh deseori denumit „bucătarul lui Putin” care are legături strânse cu liderul de la Kremlin.

Rusia nu recunoaște oficial rolul unor entități private ca grupul Wagner, care au intervenit și intervin în mai multe locuri fierbinți din lume.

Media siriene și britanice au identificat victima drept un dezertor din războiul civil din Siria care a fost arestat și înrolat cu forța în armata președintelui sirian Bashar al-Assad.

Probabil că a existat o a doua victimă a torturii, a raportat Novaya Gazeta, referindu-se la un alt cap tăiat care apare în imaginile pe care le-a obținut.

Informațiile open source au folosit geolocalizarea pentru a identifica locul unde au fost făcute aceste torturi: câmpurile petroliere din al-Shaer.

Associated Press a numit al-Shaer într-un raport privind un acord de partajare a profitului între o companie petrolieră de stat siriană și contractorul militar rus Evro Polis. Evro Polis a avut legături cu Progojin și se spune că este un front pentru operațiunile grupului Wagner în Siria.

Novaya Gazeta a declarat că a solicitat autorităților ruse să investigheze tortura.

„Dacă imaginile publicate anterior nu au impresionat personalul Comitetului rus de Anchetă și anchetatorii nu au văzut semne de crimă, vă sugerăm să priviți mai mult”, au comunicat jurnaliștii, înainte de a alătura două noi materiale video.

 

Foto: novayagazeta.ru