Evenimentul Zilei > Economie > Reacţii în presa INTERNAŢIONALĂ după noile măsuri FISCALE anunţate de TEODOROVICI
Reacţii în presa INTERNAŢIONALĂ după noile măsuri FISCALE anunţate de TEODOROVICI

Reacţii în presa INTERNAŢIONALĂ după noile măsuri FISCALE anunţate de TEODOROVICI

Presa internaţională relatează pe larg despre măsurile fiscale adoptate de Guvernul din România, în urma anunţului ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, privind introducerea de noi taxe.

„Bursa de Valori din România este în scădere cu aproape 12% în urma noilor propuneri de taxe”, scrie Financial Times.

Taxa pe lăcomie”, va include de asemenea noi taxe asupra companiilor din domeniile energiei şi telecomunicaţiilor, care vor fi obligate să plătească 3% din cifra de afaceri, a anunţat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, citat de Financial Times.

Indexul bursei de valori de la Bucureşti a scăzut cu 11,9%, aflându-se în cea mai mare scădere încă din 2009, potrivit Refinitiv. Este de asemenea cea de a doua cea mai mare scădere încă de la sfârşitul anilor 1990.

Financial Times menţionează că Romgaz şi OMV Petrom au scăzut cu peste 5% fiecare.

Agenţia Reuters relatează că Guvernul român a avut o abordare oscilantă a intenţiilor privind taxele, anul trecut, provocând incertitudine în rândul investitorilor şi afectând cursul valutar al leului.

„Teodorovici a declarat că noua taxă va reuşi să aducă la buget 3,6 miliarde de lei”, scrie Reuters.

„Erste Bank, care primeşte aproximativ 8,4% din cifra sa de afaceri de la cea mai mare bancă din România, Banca Comerciala Romana, a înregistrat la acţiunile sale o scădere de aproximativ 10%”, relatează Reuters.

„Sectorul bancar din România este controlat în cea mai mare parte de creditorii occidentali, inclusiv Erste Group Bank AG, Societe Generale SA şi UniCredit. Industria gazelor naturale este împărţită între compania OMV Petrom, controlată de OMV AG din Austria şi Romgaz”, transmite şi Bloomberg, relatează Mediafax.

Guvernul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ''taxa pe lăcomie", în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Executivul are în vedere şi plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.