Evenimentul Zilei > EVZ Special > Preotul care le cumpără românilor biserici în Franța
Preotul care le cumpără românilor biserici în Franța

Preotul care le cumpără românilor biserici în Franța

O minune de om este părintele Adrian Iuga, parohul Bisericii Ortodoxe din Nantes. A ajuns în Franța acum zece ani cu o icoană în buzunar. Atât. Era icoana Sfintei Xenia. Atunci abia fusese hirotonit preot.

Între timp, a devenit și tatăl a doi prunci, așteptându-l acum pe al treilea. În zece ani a reușit să cumpere două biserici cu și pentru românii din Bretagne. Cea din Nantes a fost deja achitată, iar pentru cea din Rennes a obținut posibilitatea de a o plăti în rate, fără dobândă, în 10 ani. E o fostă biserică catolică ce, afl ată în prag de demolare.

Părintele Adrian Iuga are 34 de ani. Este tânăr și asta se vede și se simte: a reușit să adune în bisericile sale copii și tineri, pentru care, constant, face cateheză. O îndeletnicire uneori prea rară în bisericile de acasă. „Încerc să arăt oamenilor că nu trebuie să creadă orbește în superstiții și tradiții. Mesajul meu este să încercăm să înțelegem și apoi să trăim ceea ce e de trăit. Fără o cateheză, Biserica nu va avea viitor”, ne spune părintele.

Săptămânal, din amvonul bisericii din Nantes le vorbește celor 80 – 120 de români care vin la Sfânta Liturghie. „E foarte animată la noi slujba, sunt foarte mulți copii”, ne spune, bucuros că vede viitorul în față. Dacă duminica slujește de obicei la Nantes, în alte zile este prezent la biserica din Rennes. Sunt oameni care vin și de la 200 de kilometri distanță să-l audă spunând Cuvântul Domnului. Iar la marile sărbători, cum e Paștele sau Cărciunul, românii se adună cu sutele.

Părintele Adrian cumpără cărți pe care le oferă cu drag oamenilor. Nu pune un preț pe ele, cum nu cere un ban atunci când oficiază un botez. Și nu face un botez până când nu se asigură că părinții nou-născutului înțeleg exact ce semnifică Taina.

„Pastorația e ceea ce mi-am dorit”

Născut la Teiuș, părintele Adrian Iuga a urmat Seminarul Teologic, apoi Facultatea de Teologie la Alba Iulia, și a ajuns în Franța, în 2008, pentru a-și continua studiile. „Și bunicul și tata ar fi vrut să devină preoți. Fiind apropiați de biserică, am înțeles, de mic, că aceasta e noima mea. Cu asta mă identific. Pastorația e ceea ce mi-am dorit și ceea ce mi se potrivește. E fantastic cum ne unește credința”, mărturisește părintele.

A ales Hexagonul după o discuție cu ÎPS Iosif, ierarhul de aici, care i-a mărtutisit că are nevoie de preoți. Comunitatea de români creștea și era nevoie să fie uniți în credință. Așa a ajuns părintele Adrian paroh al Bisericii Ortodoxe din Nantes și păstrător al ortodoxiei românești de-a lungul și latul Bretagnei: „Suntem o comunitate tânără, care s-a născut cu șase familii și care crește constant. Avem deja șase misiuni funcționale, două parohii în care mergem în fiecare săptămână, iar în restul ajungem lunar. E o suprafață foarte mare, unde, până în 2016 Biserica Ortodoxă Română nu a avut lăcașuri de cult în proprietate. Nevoia de a avea biserică proprie vine din dorința de a putea răspunde nevoilor pastorale ale credincioșilor. Nu putem reduce viața Bisericii doar la două ore duminică dimineața, cum făceam când nu aveam propria noastră biserică. Cei care suferă direct sunt oamenii”.

Prima biserică ortodoxă românească în regiune

Creștinii ortodocși din Nantes se rugau într-o capelă catolică, donată de armată, care a trebuit restituită la un moment dat, deoarece era prinsă într-un alt proiect imobiliar: „Am început să căutăm alte biserici. Episcopul catolic ne-a propus două, deoarece biserica din centrul orașului, care deși nu se mai folosea, nu putea fi vândută. Una singură am vizitat și am decis asupra ei: cea de la Vertou, o suburbie a orașului, accesibilă și cu transportul în comun. Ni s-au cerut 150.000 de euro, am negociat la 110.000 și plata în doi ani, noi suportând și taxele notariale de 9.100 de euro. Aceasta s-a plătit din donațiile credincioșilor”.

E un om curajos: „Tot timpul îmi repet cuvintele Domnului Nostru Iisus Hristos: Îndrăzneşte pentru că Eu am biruit lumea”.

 

Cum se înfăptuiesc minunile

În paralel cu achziția de la Nates, părintele Adrian a mobilizat comunitate românească din Bretagne la un angajament pe 10 ani, pentru achiziția celei de-a doua biserici, la Rennes.

„Dacă fiecare își unește efortul cu fiecare și dacă fiecare dăruiește cât poate, se înfăptuiesc adevărate minuni”. Iar îndrăzneala înseamnă, în cazul de față, aproape jumătate de milion de euro. „În anul 2017 s-a început plata lăcaşului de cult al parohiei ortodoxe române Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana din Rennes. Întreg proiectul de cumpărare necesită un buget de 483.000 de euro. Din această sumă s-au plătit până în 14 decembrie 2018 suma de 139.000 de euro. Parohia din Rennes răspunde nevoilor spirituale unui număr foarte mare de români din Bretagne-Franța. Pe lângă această parohie s-au dezvoltat încă noi misiuni. O parte din sumă, aproape 100.000, va rămâne în sarcina parohiei s-o achite. Parohia dorește să achite în avans suma restantă. Pentru acest lucru facem apel la toți doritorii care vor să sprijine acest proiect, să nu ezite să doneze. Toți donatorii sunt socotiți între ctitori. Domnul să va bucure”, face apel părintele, care donează la rându-i, anual, o sumă de bani pentru acest proiect.