Editura Evenimentul si Capital

Cum funcționează tribunalele și închisorile bisericești? Pedepsele şi detenţia preoţilor. Detalii neştiute

Preoții ortodocși pot fi canonisiți între o săptămână și șase luni
Autor: | | 2 Comentarii | 3671 Vizualizari

Nu doar oamenii de rând sunt supuși greșelii ci și preoții, care pot încălca, cu voie sau fără de voie, ordinea și disciplina bisericească.

De asemenea, preoții sunt supuși păcatului unor neînțelegeri și conflicte între ei sau cu enoriașii, ori cu autoritatea bisericească. Sfântul Sinod al BOR a prevăzut în Statutul pentru organizarea si funcționarea Bisericii Ortodoxe Române înființarea unor organe disciplinare și de judecată pentru clericii de mir, monahii, cântăreții bisericești și îngrijitorii în funcție. Astfel a apărut, în 1949, Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

În Biserica Ortodoxă Română există patru instanțe disciplinare și de judecată bisericească.

Prima este Consistoriul disciplinar protopopesc, care funcționeaza în cadrul fiecarui protopopiat, fiind alcătuit dintr-un președinte, doi membri clerici și un cântăreț laic. În competența sa intră aplanarea sau judecarea conflictelor dintre preoți și cântăreți sau împăcarea neînțelegerilor dintre credincioși și personalul bisericesc. Hotărarile sale trebuie aprobate de chiriarh, iar în unele cazuri, când nu se poate ajunge la o împăcare, se face recurs la instanța eparhială.

Consistoriul eparhial funcționează pe lângă fiecare eparhie și este format din trei membri activi și doi supleanți, preoți cu cunoștințe canonice și juridice, aleși de către Adunarea Eparhială pe termen de patru ani.

Consistoriul central bisericesc funcționeaza pe lângă Patriarhie, fiind alcătuit din cinci membri, care pot avea câte un supleant, și un grefier. Toți membrii sunt preoți, cu calificare canonică și juridică bisericească superioară, având o vechime de cel puțin 15 ani în slujirea preoțească. Este instanța de recurs pentru hotărârile Consistoriilor eparhiale, cu excepția celor prin care s-a aplicat pedeapsa caterisirii.

Sfântul Sinod este instanța judiciara supremă, alcatuită din: patriarh, ca președinte - și toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii-vicari în funcție, ca membri. Sfântul Sinod îi judecă pe membrii săi conform sfintelor canoane, precum si orice recurs privind pedeapsa caterisirii (excludere din Biserică), aplicată de Consistoriile eparhiale.

Greșelile pe care le face un preot pentru a fi trimis la o mănăstire de penitență sunt lipsa repetată de la slujbe, cearta cu enoriații, absența repetata de la conferințe sau acte de indisciplină față de forurile superioare.

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI