Evenimentul Zilei > Social > Premierul TUDOSE a decis: ”Nu îl voi demite pe ministrul Bodog”
Premierul TUDOSE a decis: ”Nu îl voi demite pe ministrul Bodog”

Premierul TUDOSE a decis: ”Nu îl voi demite pe ministrul Bodog”

Miercuri, în urma unei întâlniri la Guvern, premierul și ministrul Sănătății au discutat măsurile ce se impun în situația vaccinării la nivel național împotriva rujeolei, Tudose hotărând să îl păstreze în funcție pe Bodog.

Premierul Tudose s-a întânit miercuri cu ministrul Bodog la Guvern, pentru a discuta detaliat situația vaccinării în țară. Ministrul Sănătății a declarat ieri că este pregătit și că îi va prezenta primului ministru un raport amănunțit pe județe.

 

În urma întâlnirii, Mihai Tudose s-a declarat indignat de atitudinea părinților care refuză vaccinarea, spunând că ”alți părinți sunt decăzuți din drepturi pentru fapte mai puțin grave”.

 

Premierul este de părere că părinții care refuză vaccinarea le pun copiilor viața în pericol.

 

Întrebat dacă ministrul Sănătăţii este în pericol de a fi remaniat, Tudose a răspuns: "Nu, nu-l demit pe Bodog astăzi şi nici mâine", relatează Mediafax.

 

Primul ministru dorește cât mai repede să se facă lumină în problema vaccinării și să se determine dacă de vină este un ”sistem imperfect” sau o ”vină individuală”.

 

"Nu este vorba despre ce riscă domnul Florian Bodog. Nu vorbim de oameni, vorbim de sistem. Dacă sistemul este imperfect, modificăm sistemul. Dacă este vorba despre vini individuale, vedem la ce nivel sunt", a spus Tudose.

 

Totodată, premierul dorește ”soluţii de bun-simţ, dar care să ţină cont şi de tot ce înseamnă cadru legal. Şi o anchetă a celor de la Protecţia Copilului, de la asistenţă socială".

 

De la debutul epidemiei, respectiv din toamna anului trecut, şi până acum, s-au înregistrat 32 de decese survenite din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

 

Cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicaţie la distanţă a rujeolei şi s-a înregistrat la o persoană de 29 de ani din judeţul Dolj. Boala a fost confirmată în februarie 2017, iar în iunie au apărut primele simptome ale complicaţiei postrujeolice.

 

Decesul vine în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au demarat o campanie pentru vaccinarea împotriva rujeolei.

Marţi a expirat termenul dat de Carmen Dan şi Florian Bodog autorităţilor locale, de evaluare a comunităţilor vulnerabile medical.