Premierul Victor Ponta s-a jucat, ieri, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, de-a copilotul. Nu la bordul unei mașini de curse, cum era obișnuit, ci la manșa unui avion american F-16, sosit în România pentru a participa la exerciţiul româno-american Dacian Viper 2014.

„Sunt încă viu”

Ponta a zburat circa o oră, iar la aterizare a declarat: „Nu am avut senzaţia de leşin. Chiar de leşin nu. În mod sigur sunt nişte senzaţii pe care nu le încerci cu altă ocazie însă am fost foarte mândru când m-am dat jos și am putut merge drept”. La scurt timp după aterizare, el a postat pe Facebook primele impresii. „Experiența cu F-16 a intrat direct pe locul 1 în topul meu personal! Și încă sunt viu! Când îmi revin cu adevărat o să postez și alte impresii”, a scris Victor Ponta, care a cerut „timp” ca să-și revină. Vizita premierului la baza aeriană de la Turda vine la o săptămână după ce președintele Traian Băsescu a fost la bordul distrugătorului american Donald Cook, care a staționat în portul Constanța.

De la șapca lui Guevara la F-16

Înainte de a ajunge premier, Victor Ponta se lăuda adesea cu cariera sa de copilot de raliuri. El a făcut echipă cu Edwin Keleti, alături de care a avut parte și de răsturnări spectaculoase. După ce a ajuns la conducerea României, liderul PSD a abandonat acest sport, pe fondul numeroaselor întrebări legate de sponsorizările de care a beneficiat.

În plus, prezența sa într-un costum de copilot care făcea reclamă la o marcă celebră de whiskey a fost subiectul ironiilor postului Antena 3.

Latura războinică a lui Ponta s-a mai manifestat și atunci când și-a pus o șapcă de militar chinez și i-a făcut apologia lui Che Guevara, medicul argentinian care a ajuns un simbol al luptătorilor marxiști de guerilla. „Suntem ca Fidel Castro și Che Guevara”, spunea președintele PSD despre el și aliatul său de la acel moment, Crin Antonescu.

Ultima manifestare militaristă a premierului a fost decizia sa recentă de a se muta de la Palatul Victoria la sediul ministerului Apărării, urmare a scandalului Duicu, în care a fost implicat. El a susținut că la Ministerul Apărării se simte în siguranță față de ceea ce el a denumit „înscenările presei”. „Am un birou la Ministerul Apărării Naţionale, că e mai sigur, e minister militarizat”, a susținut premierul.