Evenimentul Zilei > International > Premierul Armeniei denunță o tentativă de lovitură de stat militară
Premierul Armeniei denunță o tentativă de lovitură de stat militară

Premierul Armeniei denunță o tentativă de lovitură de stat militară

Armata solicită demisia lui Nikol Paşinian, a cărui plecare este susținută și de opoziție.

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a denunțat, joi, o tentativă de lovitură de stat militară, după ce șefii de Stat major al forțelor armate i-au cerut demisia. Plecarea lui Paşinian este cerută și de către opoziție, de la înfrângerea Armeniei în războiul de anul trecut din Nagorno-Karabah.

„Consider că declarația Statului Major General este o tentativă de lovitură de stat militară. Îi invit pe toți susținătorii noștri să se întâlnească în Piața Republicii din Erevan”, a scris Paşinian pe pagina sa de Facebook, asigurând că „în curând mă voi adresa națiunii printr-o transmisie live”.

„Prim-ministrul Armeniei și guvernul nu mai pot lua decizii adecvate în această situație de criză pentru armeni”, se afirmă în declarația conducerii militare, potrivit agenției de știri armene Armenpress.

Militarii armeni i-au cerut demisia lui Nikol Paşinian

Statul Major General al Forţelor Armate ale Armeniei i-a cerut, joi, premierului Nikol Paşinian să demisioneze din funcţia.

În replică, Nikol Paşinian a anunţat demiterea şefului Statului Major General al Armatei Armeniei, Onik Gasparian, a calificat cererea ofiţerilor drept lovitură militară și și-a îndemnat susținătorii să se adune în centrul Erevanului. Motivul conflictului l-a constituit disputa legată de utilizarea de către Armenia a complexelor operațional-tactice Iskander achiziţionate din Rusia în timpul conflictului din Karabah.

Între timp, Rusia, care este un aliat cheie al Erevanului şi deţine o bază pe teritoriul acestei republici, a numit evenimentele din Armenia drept o problemă internă a acestei ţări.

Iar secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a confirmat această poziţie exprimată de MAE rus, subliniind că Kremlinul urmăreşte situaţia cu „alarmare”. De asemenea, Peskov a refuzat să comenteze afirmaţiile lui Paşinian despre „Iskander”, adăugând că armamentul rus şi-a dovedit, în repetate rânduri, eficienţa în diferite colţuri ale lumii.

(www.tass.ru – 25 februarie)/ssirbu/rlambru

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: