Evenimentul Zilei > Justitie > PREMIERĂ. Sentința care bagă spaima în doctorii șpăgari! Judecătorii au confiscat bunurile fiicei medicului care lua 7 şpăgi în 2 minute!
PREMIERĂ. Sentința care bagă spaima în doctorii șpăgari! Judecătorii au confiscat bunurile fiicei medicului care lua 7 şpăgi în 2 minute!

PREMIERĂ. Sentința care bagă spaima în doctorii șpăgari! Judecătorii au confiscat bunurile fiicei medicului care lua 7 şpăgi în 2 minute!

Un caz fără precendent în justiția din România. Judecătorii de la Curtea de Apel tmișoara au decis definitiv condmnarea medicului Sebastian Telbiș la 3 ani de închisoare cu executare. Magistrații au decis confiscarea sumelor și bunurilor provenite din șpagă, dar și, caz inedit, mai multe mașini și un apartament care erau pe numele fiicei medicului, Laura Andreea Telbiș. Procurorii au explicat că acestea au fost cumpărare din banii primiți ca mită.

"Evenimentul zilei" a descris anul trecut cazul doctorul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, care primea zilnic şpagă aproximativ 1.000 de euro.. El a ajuns "celebru" după ce procurorii au descoperit la percheziţiile efectuate la domiciliul său 108.465 de euro în numerar, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari, 51.400 de lei şi două carnete CEC cu un sold de 178.220 de euro, emise de o bancă din Austria. Soţia medicului este Luminiţa Telbiş, judecătoare la Tribunalul Caraş-Severin- pensionată după începerea anchetei. În februarie 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 1.201.624 lei (aprox. 275.924,85 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu soțul său de către Luminița Telbis, judecător în cadrul Tribunalului Caraș Severin.

Aparatură montată în cabinet

Investigaţia a fost făcută de procurorii din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, cu ajutorul ofiţerilor SRI. Întreaga anchetă a fost coordonată de procurorul Denisa Cristodor. Totul a început după ce procurorii SUPC au montat, cu mandat de la judecător, o cameră audio-video de supraveghere chiar în cabinetul medical al lui Telbiş din Reşiţa. Într-o lună de zile, medicul a fost filmat când primea bani şi alte cadouri de la 284 de pacienţi. În schimbul banilor, Telbiş elibera acte medicale necesare pentru obţinerea sau prelungirea deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, acte pentru pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, sau atestarea oficială a gradului de invaliditate.

Falşi bolnavi, pensionaţi

Astfel, zeci de persoane sănătoase au fost pensionate din motive medicale în baza actelor semnate de medic. "Auzi. Ăştia să se bucure cât mai sunt eu aici", se dădea mare Telbiş, în faţa asistentei sale. "Eu ştiu multe, dar nu spun…sau poate nici nu vreu să ştiu", se dădea la o parte asistenta.

Pe 7 februarie, zeci de persoane au fost înregistrate când dădeau şpagă. Înainte de a începe ziua "de muncă", Telbiş îi spunea asistentei cât durează să rezolve dosarele din acea zi: "15 minute la ăştia". Oamenii intrau în cabinet, preţ de câteva secunde, lăsau banii pe masă, sume între 100 de lei şi 150 de euro, luau hârtiile şi plecau. În medie, în două minute intrau câte şapte persoane. Eliberarea unei decizii dura, în unele cazuri, doar 10 secunde. Plicurile pline cu bani erau aruncate, neglijent, într-un sertar din birou.

Denisa Cristodor: „Se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat”

Atunci când a cerut arestarea lui Sebastian Telbiș, procuroarea Denisa Cristodor arăta: "Acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat, astfel încât considerăm şi din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii". "Prin acordarea acestor decizii şi, implicit, a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu consecinţele ce decurg din acest fapt", mai arăta procuroarea.

 

O zi la birou din viaţa doctorului Sebastian Telbiş

Imaginile suprinse de procurorii SUPC, în cabinetul lui Sebastian Telbiş, arată cum acesta primea zilnic zeci de plicuri de bani.

Ora 7.38: Medicul intră în birou binedispus, întâmpinat de asistentă: "Ştii bancul acela cu…Îi cald afară. 19 grade. Vine primăvara. Angela, fă-mi o cafea că nu mai rezist".

Ora 7.42: Intră primul pacient, Cota Rusalin, cu un dosar în mâna stângă, şi cu dreapta scoate bancnote din buzunar: "Să trăiţi!". Medicul semnează dosarul şi îl dă: "Bună ziua! Costă!". Bărbatul lasă banii pe birou: "Da. Uitaţi aici!". Medicul i-a cu mâna stângă bancnotele şi pune un nou dosar în faţa sa: "Spune să vină Neagoe".

Ora 8.00: Intră Maria Neagoe, care scoate din geantă un plic alb şi un cadou şi le pune pe birou: "Pentru dumneavostră…Şi dacă tot vine Sfântul Valentin". "Da, mulţumesc", răspunde medicul. El ia plicul de pe masă, iar cadoul îl pune sub scaun, şi îi înmânează femeii documentul semnat. "Spuneţi să vină Rotaru".

Ziua continuă în acelaşi fel, zeci de pacienţii care se perindă prin cabinet primesc actele medicale şi lasă câte un plic pe masă. Ora

19.40: Potrivit înregistrărilor video, Sebastian Telbis aranjează plicurile şi bancnotele primite de la pacienţi. El aliniză bancnotele la birou. Toţi banii îi bagă în borseta sa. Vorbeşte cu asistenta şi apot citeşte dintr-o carte. Pe uşă intră o femeie, care discută cu Telbiş despre o nepoată care trebuie operată.

Ultima vizită este de la o colegă din sistemul sanitar, care voia să se pensioneze medical.

 

Ce conțin cele două sentințe ale magistraților

6 noiembrie 2014. Tribunalul Arad

 • Condamnare la 3 ani de închisoare cu executare a lui Sebastian Telbiș pentru 291 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată
 • Confiscare a sumelor de 31.890 de lei, 3.950 de euro, 100 de dolari, 8 pachete cafea, 1 litru ţuică, 4 sticle cu vin, 1 sticlă whisky, un pachet ciocolată, o sticlă cu rachiu şi o sticlă cu tărie, bunuri materiale aflate la camera de corpuri delicte a IGPR Bucureşti.
 • Confiscarea extinsă cu privire la:
 1. Sumele 4.120 de dolari, 51.244 de lei, 108.115 euro, 500 lire sterline,
 2. Cabinet stomatologic situat în Timişoara, strada Liniştei, nr. 12, bl. 113, parter, jud. Timiş, dobândit prin contract de vânzare- de către Telbis Sebastian, cu suma de 50.000 euro;
 3. Autoturism marca VW pe numele Telbis Sebastian;
 4. Apartament nr. 8 situat în Timişoara, str. Bucureşti, nr. 26, dobândit prin contract de vânzare cu suma de 50.000 euro, pe numele Telbis Andreea Laura – fiica inculpatului;
 5. Autoturism marca Dacia, pe numele fiicei inculpatului Telbis Laura Andreea;
 6. Autoturism marca VW pe numele fiicei inculpatului Telbis Laura Andreea;
 • Constată executată măsura confiscării speciale pentru sumele de 31.890 lei, 3.950 euro, 100 USD, prin dispoziţiile privind confiscarea extinsă.
 • Obligă pe inculpat să plătească statului 15.000 lei, cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

24 martie 2015 Curtea de Apel Timișoara  a respins apelurile făcute de medicul Sebastian Telbiș ;i de fiica acestuia Laura-Andreea Telbiș. Medicul a fost încarcerat.