Evenimentul Zilei > Actualitate > Premieră în Poliția Română. Șefii i-au luat pistolul și l-au trimis pe stradă să prindă hoți cu mâinile goale
Premieră în Poliția Română. Șefii i-au luat pistolul și l-au trimis pe stradă să prindă hoți cu mâinile goale

Premieră în Poliția Română. Șefii i-au luat pistolul și l-au trimis pe stradă să prindă hoți cu mâinile goale

Premieră în Poliția Română. O pedeapsă ciudată, care încalcă toate regulamentele după care lucrează polițiștii, a primit un agent de la Ordine Publică de la Poliția orașului Năvodari.

Premieră în Poliția Română. Fără nici o explicație, agentul șef Niculae Ababaei (44 de ani), a fost dezarmat de șefii lui de la IPJ Constanța și trimis în patrulare, să prindă hoți cu mâinile goale! Fără pistolul din dotare.

Aproape o lună, agentul a participat la misiuni pe teren, a făcut patrulări în timpul cărora ar fi putut să fie atacat, rănit sau chiar ucis, fără posibilitatea de a se apăra. În acest răstimp, polițistul a avut prins la centură…tocul gol al armei. Cazul acestui agent, cu siguranță o premieră incredibilă pentru Poliția Română, a ajuns la Controlul Intern al IGP.

„Poliția! Stai! Stai că… n-am cu ce să trag!”

Chiar dacă i s-ar fi ivit ocazia, agentul șef Niculae Ababei nu avea cum să se folosească în timpul misiunilor de somația ” Poliția! Stai! Stai că trag!”, obligatorie în cazurile flagrante de comitere a unor infracțiuni, atunci când suspectul o rupe la fugă. Polițistul de Ordine Publică ar fi putut să strige cel mult doar ”Stai! Poliția!”, însoțit poate și de un ferm avertisment-rugăminte ”n-am cu ce să trag”.

Pentru că, oricum, nu avea cum să tragă, nu avea cu ce. Dacă fugarul s-ar fi oprit, bine, dacă nu, asta e!

Șefii l-au trimis pe stradă, în lupta cu infractorul, cu mâinile goale. Fără nici o explicație, fără nici un avertisment, agentului i-a fost interzis accesul la armament și la muniție pentru o perioadă nedeterminată. Cu alte cuvinte, prin dispoziția șefului IPJ Constanța, chestor Constantin Adrian Glugă, polițistul a fost dezarmat.

Ordinul șefului IPJ Constanța

”Începând cu data de 21.12.2020 agent șef de poliție Niculae Ababaei, din cadrul Poliției Oraș Năvodari – compartiment siguranță publică și patrulare va desfășura activitățile în cadrul IPJ Constanța fără a mai ridica armamentul și muniția”, este ordinul venit din fruntea IPJ Constanța. Un ordin care nici o clipă nu a fost discutat, ci executat întocmai.

În patrulare, fără armă, în tură de zi și de noapte

Pe hârtie, totul pare în regulă. Polițistului aflat în cercetare pentru a i se demonstra posibila culpă, i se ia arma și i se dă altceva de lucru. Este, cum se spune în termenii polițienești, pus la dispoziție. Regulamentele spun că, până la clarificarea situației, acesta trebuie să desfășoare activități care nu îi pun în pericol integritatea corporală și chiar viața. Numai că, în spatele acestui ordin venit de sus, realitatea a fost cu totul alta.

Agentul șef Ababei nu a fost retras la birouri, pentru activități administrative pe perioada acestei cercetări, așa cum ar fi fost legal, ci a fost planificat în continuare să patruleze prin oraș, dezarmat. Tură de zi, tură de noapte! Adică a mers fără armă la misiuni de ordine publică în care se putea întâmpla orice. Astfel legea a fost încălcată flagrant (n.r. Ordinul 60/2001-Ținuta de serviciu a polițistului de Ordine Publică), iar viața i-a fost pusă în pericol.

În perioada în care agentul mergea la misiuni fără armă, un polițist din Eforie era înjunghiat în stradă

Așa cum s-a întâmplat cu un coleg de-al său de la Eforie care a fost înjughiat de un individ căruia i-a cerut să se legitimeze după ce provocase un scandal. Un atac consumat exact în perioada în polițistul pedepsit și obligat să patruleze fără pistol de șefii săi mergea neînarmat la misiuni de patrulare și menținere a liniștii și ordinii publice.

Polițiștii atacați au tras atunci două focuri de avertisment, dar cuțitarul a reușit să scape. El a fost prins ceva mai târziu, pe faleza de la Eforie, în baza unor informații.

„Care să fie explicația? Ne jucăm cu viața unui om? Dacă era ucis în stradă?”

„E ceva inimaginabil. Arma poate fi luată doar în urma unor controale psihologice, la indicațiile specialistului. Nu așa când i se năzare cuiva, fie el și șef de inspectorat sau șef de poliție orășenească. Agentul Ababei a fost supus unui asemenea control de specialitate abia după mai bine de două săptămâni de la momentul în care i s-a retras, fără nici o excplicație, dreptul la armă și muniție. În timpul acesta, polițistul a patrulat pe străzi fără armă!

Agentul a trecut toate testele specialistului psiholog și tot nu i s-a dat arma. Care să fie explicația? Ne jucăm cu viața unui om?

Dacă era ucis în stradă? Ababei a primit arma după mai bine de o lună, dar la intervenția sindicatului. Cât l-ar mai fi lăsat să alege după infractori dezarmat, să nu poată să facă o somație legală în cazul unei infracțiuni flagrante?”, a comentat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului ”Europol”.

Agentul a rămas fără pistol la mai puțin de 24 de ore la o intervenție

Conform aceleiași surse, agentului șef Niculae Ababaei i se trage totul după intervenția la un caz de tulburare a liniștii publice, în Năvodari. În urma unui apel la 112 prin care se reclama un scandal, agentul a încătușat o femeie care l-a înjurat și mai apoi a încercat să-l lovească. După ce a fost amendată, la ieșirea din secție, acea persoană a reclamat o presupusă brutalitate și, cu sprijinul unui avocat, a făcut plângere împotriva polițistului Ababei.

A doua zi, agentul rămânea, fără nici o explicație, fără să se fi declanșat vreo cercetare, fără armă. Chiar dacă ar fi fost vinovat, lucru neconfirmat atâta vreme cât i-a fost înapoiat pistolul, agentul nu ar fi trebuit să fie expus, trimis în stradă să prindă hoți cu mâinile goale. În plus, se știa că familia femeii care l-a acuzat de brutalitate îl amenințase.