Transportoarele vor pleca luni noaptea, de la Uzina Mecanică Bucureşti spre beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative.
Ministrul apărării, Nicolae Ciucă şi-a exprimat convingerea că „de acum înainte celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară”.

Nicolae Ciucă le cere militarilor să testeze transportoarele pe câmpul tactic

„Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha V atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate Piranha V va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Le voi cere ‘Scorpionilor Roşii’ să testeze toate transportoarele Piranha V în condiţii cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie!”, a arătat Ciucă la acel moment.

„Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine şi testarea operaţională şi se vor integra foarte bine în unităţile Forţelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar şi protecţie sporită atunci când îşi îndeplinesc misiunile”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Programul de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8″ are drept scop dotarea marilor unităţi şi unităţi de manevră, sprijin de luptă şi sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forţelor în zona de operaţii şi sprijinul de luptă al acţiunilor militare.

Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 de transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. Potrivit acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse, potrivit agerpres.ro