Evenimentul Zilei > Actualitate > NEWS ALERT. Ministrul Sănătății anunță carantinarea unor regiuni!
NEWS ALERT. Ministrul Sănătății anunță carantinarea unor regiuni!

NEWS ALERT. Ministrul Sănătății anunță carantinarea unor regiuni!

Ministrul Sănătății a declarat aseară că prelungirea stării de alertă, după 15 iulie, este „aproape iminentă”.

Potrivit spuselor sale, autoritățile estimează că, în următoarele două săptămâni, se vor înregistra între 500 și 700 de noi cazuri de coronavirus. Astfel, anumite regiuni ar putea intra în carantină.

„În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă”, a afirmat Ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a adăugat că este posibil ca autoritățile să bage în carantină anumite localități.

„La nivel local e posibilă carantinarea unor anumite localități, unor anumite regiuni, dar în general e mecanismul izolării de care avem nevoie. Acel pacient sau acea familie în izolare își consumă boala cele două săptămâni, nemergând în mediul său, nu face acea transmitere și se închid focarele. Este o regulă foarte simplă. În momentul în care nu acceptăm, mergem și facem acele distracții la mare, fără a păstra vreo regulă de distanțare, fără portul vreunei măști, e normal că toți cei care se întorc de acolo în teritoriu să constituie”, a explicat ministrul.

„Suntem singura țară care nu putem controla izolarea și internarea”. Disperarea lui Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seară că este „mare nevoie” de legea carantinării şi izolării şi a dat asigurări privind disponibilitatea sa de a participa la dezbaterile din Parlament asupra acesteia.

Nelu Tătaru a precizat că se va duce în Parlament marţi la Comisia juridică şi a spus că disponibilitatea sa este „maximă”.

„Am spus că voi veni oricând în Parlament, mâine mă voi duce la Comisia juridică. Am avut discuţii în această seară şi mâine voi merge acolo. Voi avea discuţii şi mâine dimineaţă. A fost toate aceste zile secretarul de stat domnul doctor Raed Arafat, care a discutat efectiv fiecare termen, fiecare problemă. Vom merge şi noi în măsura în care mâine vom fi solicitaţi, deci, nu se pune problema.

Eu sunt medic, poate reuşim şi juridic să o ducem la bun sfârşit, fiindcă este mare nevoie de această lege. Disponibilitatea mea este maximă pentru fiecare moment sau element care este în litigiu. Numai să avem această lege, să putem continua tratamentul în siguranţă atât pentru pacient, cât şi pentru cadrul medical. Medical ne trebuie aceste pârghii”, a afirmat ministrul Sănătății la B1 TV. Nelu Tătaru a spus că România este singura ţară din Europa care nu are în acest moment o lege în acest sens.

„Suntem singura ţară din Europa care nu are în acest moment o lege în care să putem controla internarea, izolarea, detaşarea personalului medical. Eu consider că este foarte utilă, necesară în acest moment”, a susţinut reprezentantul ministrul Sănătății.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii vor vota în Senat, Camera decizională, proiectul de lege privind carantina şi izolarea atunci când premierul şi ministrul Sănătăţii se vor prezenta în Parlament să lămurească aspectele nelămurite din acest proiect.

„Este nepermis să stăm de o lună de zile şi să aşteptăm, în ultimul moment să venim cu o lege la Parlament, când lucrurile erau foarte clare, restrângerile de drepturi şi libertăţi nu se pot face decât prin lege, în Parlament. Legea înaintată de către Guvernul Orban este o lege proastă aşa cum a fost prezentată, atât în Camera Deputaţilor, iar acum, în Senat, Senatul fiind forul decizional. Am încercat la Camera Deputaţilor să avem, cu ONG-urile, un punct de vedere transparent asupra legii, o să continuăm la Senat dezbaterile, atât cu CSM, cât şi cu organizaţiile care luptă pentru drepturi şi libertăţi. Nu putem accepta această lege şi nu putem vota această lege.

Legea, cum a fost înaintată de către Guvern către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiţiei. Nu se va vota legea în Senat până când primul-ministru şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie, în acest moment. Am vorbit cu colegii mei în Comitetul Executiv, marea majoritate având acest punct de vedere „, a declarat, luni, Ciolacu, la finalul CExN al PSD.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: