Pregătiri pentru PARADA de 1 Decembrie. PREMIERĂ: vor defila veteranii Teatrelor de Operații din Afganistan și Irak.Vezi PROGRAMUL ȘI RESTRICȚIILE

Pregătiri pentru PARADA de 1 Decembrie. PREMIERĂ: vor defila veteranii Teatrelor de Operații din Afganistan și Irak.Vezi PROGRAMUL ȘI RESTRICȚIILE

Primul „antrenament” al militarilor români și al celoralați participanți la Parada dedicată Zilei Naționale a României a avut loc în Poligonul de antrenament din Ghencea. Pe o vreme rece, mii de militari şi specialişti, precum și sute de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti au efectuat o repetiție, în preambulul evenimentului oficial care va avea loc pe 1 Decembrie, în Piața Constituției.

După ce muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul au intonat imnului de stat, coloana de militari ai MApN s-a pus în mișcare, în frunte cu un autovehicul blindat în care se afla generalul-maior Adrian Tonea, locțiitor aș șefului Statului Major General (SMG), comandantul paradei naționale de anul acesta. Rând pe rând, au trecut forțele pedestre de la MApN, MAI, SPP, SRI și, în premieră, cei de la Administrația Penitenciarelor. Față de anul trecut, au lipsit de la prima repetiție, militarii străini. Aceștia vor veni la repetiția finală care va avea loc, duminică, în Piața Constituției. În schimb, pe lângă cei de la Penitenciare, la defilarea din Poligonul Ghencea au participat patrulele călare ale Poliției Locale a Municipiului București. Armata cu Forțele Terestre, Navale și Aeriene și-a etalat, apoi, tehnica de luptă, urmată de cele mai noi dotări în materie de echipamente și autovehicule aflate în dotarea Poliției, Jandarmeriei, SRI-ului, SPP-ului,pompierilor, Poliției de Frontieră sau Administrației Penitenciarelor. La capătul coloanei de blindate și mașini și-au făcut, apoi, apariția, patrulele călare ale Jandarmeriei Române și a Poliției Locale a Municipiului București. La final, au defilat  militarii din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Comandantul paradei, generalul-maior Adrian Tonea, a declarat că la paradă vor mai participa și veteran din Teatrele de Operații, care au fost în misiuni în Afganistan și Irak. „Este un eveniment special, deoarece se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, iar anul 2015 a fost declarat Anul Veteranilor de Război. De aceea, vor fi alături de noi, în premieră,  și militarii din Teatrele de Operații”, a precizat ofițerul. Acesta a mai adăugat că, din datele existente până în present, vremea va fi favorabilă zborului și vom putea vedea pe cerul Capitalei avioane și elicoptere ale MApN și MAI.

Este interzisă folosirea dronelor

Ne puteți urmări și pe Google News

La Parada militară ce va avea loc marţi, 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României vor participa  peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti Evenimentul are loc începând cu ora 11.00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

Militarilor români li se vor adăuga detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

O notificare important transmisă de MApN: Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestări dedicate Zilei naţionale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010.

Ceremonii militare

Tot în Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, va avea loc începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori.  De asemenea, se vor organiza ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul tricolor va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Pe unde se ajunge la paradă

Punctele de acces destinate publicului care va participa la evenimentul organizat în Piaţa Constituţiei vor fi următoarele:

Piaţa Constituţiei, intrarea dinspre B-dul Unirii;

B-dul Libertăţii, intersecţie cu Calea  13 Septembrie;

B-dul Libertăţii, intersecţie cu B-dul Naţiunile Unite.

Restricții de trafic

Pentru buna desfăşurare a paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri specifice din competenţă în sensul restricţionării traficului rutier pe arterele care converg către Piaţa Constituţiei şi  fluidizării circulaţiei pe arterele adiacente.

Astfel, în perioada 27.11.2015, ora 22.00, – 01.12.2015, ora 15.00, se interzic parcarea şi staţionarea voluntară a autovehiculelor pe Bd. Naţiunile Unite, de la Str. B.P. Haşdeu până la Piaţa Naţiunile Unite, Str. Izvor şi B-dul. Libertăţii, între Splaiul Independenţei şi Rond Coşbuc, pe ambele părţi, inclusiv bretelele din Piaţa Constituţiei (cele dinspre Parchetul General şi Ministerul Finanţelor Publice).

În perioada 30.11.2015, ora 08.30 - 01.12.2015, ora 16.00, traficul va fi restricţionat pe B-dul. Libertăţii, benzile I şi II de circulaţie, între B-dul. Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie, sensul dinspre Splaiul Independenţei către Piaţa Regina Maria.

În zilele de 29.11.2015 şi 01.12.2015, între orele 05.00 – 15.00, se vor impune restricţii de trafic, după cum urmează:

Calea 13 Septembrie, de la intersecţia. Tudor Vladimirescu până la B-dul. Libertăţii;

Str. Izvor  de la str. B.P. Haşdeu, până la Piaţa Arsenalului;

Str. B.P. Haşdeu, între str. Izvor şi Splaiul Independenţei;

Splaiul Independenţei, de la Piaţa Operei până la podul Naţiunile Unite, sensul către Piaţa Unirii;

B-dul. Unirii, intersecţia cu bd. I.C. Brătianu până la Piaţa Constituţiei;

B-dul. Naţiunile Unite;

B-dul. Regina Maria, între bd.Unirii şi Piaţa Regina Maria;

B-dul. George Coşbuc, de la intersecţia cu B-dul. Tudor Vladimirescu, până la Piaţa Regina Maria;

Calea Rahovei, între B-dul. Libertăţii şi B-dul. George Coşbuc.

Rutele ocolitoare recomandate de Poliţia Rutieră sunt următoarele:

Calea 13 Septembrie – Şos. Panduri – str. Dr. Rainer – B-dul.  Eroilor – str. Ştirbei Vodă – Calea Victoriei;

Calea 13 Septembrie – Şos. Panduri – str. Dr. Rainer – B-dul.  Eroilor – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei;

Calea Rahovei – str. Progresului – str. C-tin Istrate – B-dul. Mărăşeşti – B-dul. Dimitrie Cantemir – Piaţa Unirii;

Brigada Rutieră Bucureşti solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă, să circule cu atenţie, să utilizeze rutele ocolitoare şi să respecte semnalele şi recomandările poliţiştilor rutieri.

Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon 021.9544.