Evenimentul Zilei > Politica > Predicție Florian Bichir: „Dacă Traian Băsescu are o campanie foarte bună, ia locul doi”
VIDEO

Predicție Florian Bichir: „Dacă Traian Băsescu are o campanie foarte bună, ia locul doi”

În emisiunea „Dezbatere cu Racoviceanu, Bichir și Palada”, pe evz.ro, Florian Bichir a vorbit despre efectul pe care îl va avea decizia lui Traian Băsescu de a candida pentru funcția de primar al Capitalei.

Florian Bichir a declarat în emisiunea „Dezbatere cu Racoviceanu, Bichir și Palada”, pe evz.ro, că Traian Băsescu va ieși pe locul doi la alegerile locale. În opinia sa, fostul președinte are două mari dezavantaje: imposibilitatea de a face băi de mulțime, din cauza pandemiei de coronavirus, și refuzul celor doi contracandidați, Gabriela Firea și Nicușor Dan, de a participa la dialoguri cuTraian Băsescu.

„Intrarea lui Traian Băsescu, după cum am spus și săptămâna trecută, schimbă cu totul și cu totul jocurile politice. Domnul Mirel Palada, care și predă, e și profesor, l-a dat la un 13%, aici. A ieșit Traian Băsescu, eu îi urmăresc aparițiile sale, e un foarte bun om politic și mai are multe de spus, a demonstrat clar, dacă intra în luptă Eugen Tomac, lua un 6%. Și pe sondajul realizat de către Mirel Palada a demonstrat clar că el ia votul și de la doamna Firea și de la Nicușor Dan. Deci schema e mult mai complicată.

În orice competiție intră Traian Băsescu, va câștiga. Și acum, după cum văd că a și anunțat:  „Nu intru doar de dragul de a pierde. Vreau să câștig”. Din calculele mele, care evident nu sunt aceleași cu ale profesionistului Mirel Palada, îmi arată că, dacă Traian Băsescu are o campanie foarte bună, ia locul doi.

Are, și o spun public, două dezavantaje.

  1. Traian Băsescu e un om de mase. Covidul ăsta nu-i permite. Eu, dacă-i dau drumul lui Traian Băsescu în București, face iureș. Nu uitați, adică se strânge lumea ca la urs. Are o empatie extraordinară față de public.

Asta îl dezavantajează. Pentru că lupta se va duce pe zona asta online.

  1. Din informațiile mele, principalii contracandidați ai lui Traian Băsescu, adică doamna Firea (care eu cred că va câștiga alegerile, fac analiza la momentul actual) și Nicușor Dan, vor refuza dialogul cu Traian Băsescu.

Ori, Traian Băsescu poate puncta, cum a punctat cu glonțul de argint, când l-a nenorocit pe Geoană, când i-a nenorocit pe toți față în față. Dacă-l lași singur, el transmite un mesaj, dar nu se poate pune atât de mult în valoare. Deci, are două dezavantaje. Altfel, vă spun, cu o logistică în spate, câștiga și primăria.

Dar, una: nu va avea întâlniri cu alegătorii. Pentru că nu-ți dă voie legea. Asta e: umbli cu mască. Ce să scrie pe mască că e Traian Băsescu?

Și, a doua: că vor refuza dialogul cu domnia sa. Pentru că îi bate cu mâna la spate. A condus Bucureștiul, să nu uităm. Știe orice stradă, orice… Închipuiți-vă un dialog între el și Nicușor Dan. Repet, eu pe ăsta când îl văd la televizor, am senzația că e o victimă a COVID-ului, adică, iată un om care s-a vindecat”, a punctat Florian Bichir.

„Dacă acum nu intri cu un candidat propriu, nu mai ai ce căuta la parlamentare”

Cunoscutul publicist este de părere că Traian Băsescu face, prin această candidatură, „o jertfă” pentru PMP, „care e și copilul domniei sale”.

Intrarea lui Traian Băsescu, e o jertfă pe care o văd eu pentru Partidul Mișcarea Populară, care e și copilul domniei sale. Și s-a simțit jignit și eu zic că a fost o prostie. Dar, USR-ul a zis „Nu, Traian Băsescu!”, „Nu, Tomac!”, „Nu, Neamțu!” PMP încă e un partid mic, dar schimbă cu totul și cu totul. Ori, dacă de acum nu intri cu un candidat propriu, lucru pe care l-a înțeles și domnul Tăriceanu, nu mai ai ce căuta la parlamentare.

Deci, Tăriceanu, la fel face un sacrificiu, pentru că altfel, ALDE nu mai există. Neavând un candidat care să te expună, să te pregătească pentru viitoarele alegeri parlamentare în următoarele trei-patru luni, măcar marchezi terenul.

Eu zic că, ăștia dacă sunt atât de inconștienți, doamna Firea și Nicușor, și se afișează cu el într-o dezbatere, și dacă n-ar fi COVID-ul ăsta, îi bătea cu mâna la spate”, a mai spus Bichir.