Evenimentul Zilei > EVZ Special > Precedentul San Bernardino. Codul de acces iPhone se tranșează în justiție
Precedentul San Bernardino. Codul de acces iPhone se tranșează în justiție

Precedentul San Bernardino. Codul de acces iPhone se tranșează în justiție

În SUA,în ultimii ani au avut loc diverse dispute legale pe seama codurilor de acces iPhone. Mai ales în cazul dispozitivelor utilizate de teroriști și criminali, scrie NationalInterest.

XFL este liga de fotbal lansată în 2001 de miliardarul Vince McMahon, la apogeul „epocii Attitude” a WWE( companie americană, al cărei principal obiect de activitate îl reprezintă wrestlingul profesionist). Obiectivul ligii a fost să aplice etosul „extrem” al WWE fotbalului profesionist, dar XFL a fost un dezastru, cu ratinguri TV scăzute, care nu ajugeau la degetul mic al puternicei ligi profesioniste NFL.

McMahon a decis să reînvie XFL aproape douăzeci de ani mai târziu și a jucat un sezon în primăvara anului 2020. După declararea falimentului, in aprilie, XFL a fost achiziționată de un grup care include Dwayne „The Rock” Johnson. Acum, XFLa intrat în atenția presei după un nou scandal: McMahon și fostul comisar al ligii se luptă pe codul de acces al unui iPhone.

Potrivit site-ului The Athletic, disputa face parte dintr-un proces în care Oliver Luck, care a fost comisarul ligii XFL in 2020, este dat în judecată pe McMahon, împreună cu entitatea din spatele ligii, Alpha Entertainment, pentru suma de 23,8 milioane de dolari. McMahon acuză că Luck ar fi folosit un iPhone emis de companie în scopuri personale, pe lîngă alte fapte, inclusiv că Luck ar fi ocolit sarcinile de serviciu și ar fi ignorat problemele jucătorilor.

Dacă Luck trebuie să predea codul de acces telefonic este o chestiune pe care avocații celor două părți n-au reușit să o stabilească. „Conținutul iPhone-ului Alpha este relevant pentru a arăta că Luck și-a neglijat grav sarcinile de serviciu după 13 martie 2020, când și-a abandonat efectiv responsabilitățile de comisar și CEO XFL și s-a întors acasă în Indiana, în ciuda amenințării reprezentate de pandemia COVID-19 „, susține McMahon in plângerea sa.

Dispute juridice asupra codurilor de acces iPhone au avut loc de mai multe ori de-a lungul anilor. Cel mai cunoscut caz rămâne cel al autorului atacului armat de la San Bernardino, din 2015. Cazul s-a aflat în dezbaterea justiţiei din SUA, autorităţile încercând să oblige compania Apple să le ofere anchetatorilor datele din iPhone-ul atacatorului.

Și în NFL a existat o dispută între ligă și fundașul de atunci al Patriots, Tom Brady, în timpul scandalului „Deflategate”, în care Brady a recunoscut că și-a distrus telefonul, mai scrie NationalInterest.