Evenimentul Zilei > Economie > Prăpăd pentru Romania. Vremea lasă urme adânci în toată țara
Prăpăd pentru Romania. Vremea lasă urme adânci în toată țara

Prăpăd pentru Romania. Vremea lasă urme adânci în toată țara

Lipsa zăpezii în zonele agricole şi frigul din ultimele săptămâni pun în pericol culturile, mai ales cele de rapiţă şi de grâu. Probleme din cauza secetei prelungite sunt şi în judeţul Sălaj, unde fermierii se plâng că nu au mai întâlnit asemenea situaţie de ani de zile.

Specialiştii Direcţiei Agricole spun că dacă vremea nu se va schimba, producţiile vor fi afectate grav.

Asta va avea repercusiuni negative asupra culturilor, probabil şi asupra vegetaţiei în general, respectiv a ierbii pentru animale.
Fermierii spun că lipsa precipitaţiilor s-ar putea resimţi pe termen lung, inclusiv în asigurarea hranei pentru animale. Nu doar seceta reprezintă o problemă, ci şi lipsa zăpezii.
Inginerul Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj a afirmat că seceta a fost generată de lipsa precipitațiilor din ultimele luni.

„Culturile însămânţate în toamnă în general arată bine, dar este o problemă cu seceta care a persistat în toamnă şi din octombrie până în momentul de faţă cantităţile de precipitaţii care au căzut au fost foarte puţine. A fost o secetă lungă şi în Sălaj pe care nu am mai întâlnit-o până în momentul de faţă. Mai este o problemă cu temperaturile scăzute, cu îngheţul, dezgheţul, dar sper să nu fie afectate  culturile. Important este ca atunci când timpul o va permite să se înceapă o fertilizare fazială, în special pe suprafeţele de cereale însămânţate în toamnă care nu au fost fertilizate cu îngrăşăminte”, a spus Valentin Duca.

În pofida problemelor, majoritatea culturilor agricole arată bine, dar fermierii se tem că seceta ar putea continua, situaţie în care producţiile ar fi grav afectate, atât calitativ, cât şi cantitativ, potrivit  Radio România Actualități