Povestea românului din Telega condamnat la moarte in Malaezia. Acesta mai are o singură şansă la viață

Povestea românului din Telega condamnat la moarte in Malaezia. Acesta mai are o singură şansă la viață

Recursul lui Ionuț Alexandru Gologan (23 de ani), românul din Prahova, condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia, a fost respins.

Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul introdus de Ionuț Alexandru Gologan, arestat pentru trafic de droguri și condamnat la pedeapsa capitală in prima instanță, pe 16 octombrie 2013, şi a decis respingerea apelului şi menținerea sentinței primei instanțe. Astfel, avocatul acestuia a introdus, în regim de urgență, cererea de recurs la o instanță superioară, Curtea Federală de Justiție. În prezent, se aşteaptă decizia autorităţilor judiciare din Malaezia privind stabilirea termenului de judecată, a precizat MAE. Ministerul de Externe mai informează că, încă de la arestarea cetățeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a intreprins "multiple demersuri pe canalele diplomatice și consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de aparare, în scopul evitării pedepsei capitale". În Malaezia- unde foarte des sunt prinsi carăușii plătiți cu mii de dolari de adevarații traficanți, pentru a introduce droguri în țară- traficul de droguri se pedepsește cu spânzurătoarea.

Drogurile, găsite în bagajul tânărului

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 16 octombrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că hotărârea de condamnare a tânărului care a fost condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală. Bărbatul, de profesie şofer, ar fi făcut trafic cu aproape un kilogram şi jumătate de metamfetamină. Pe 26 iunie, anul trecut, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, autorităţile au descoperit cantitatea de droguri. Potrivit publicaţiei online New Straits Times, românul a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia, judecătorul cazului motivând în decizie că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile.

Ionuț Gologan, părăsit de mamă  și crescut de bunică

Născut la Telega, Prahova, Ionuț Gologan își pastrează speranța că va scăpa de pedeapsa cu moartea. Baiatul provine dintr-o familie dezbinată, fiind părăsit de mamă si crescut de bunica sa. Potrivit unor informații apărute in presa locală, bunica și tatăl băiatului sunt devastați de tragedia care i se intamplă tanărului.“Vor să-mi atârne nepotul în ștreang… Numai sufletul meu știe prin ce durere trec”, a spus batrâna. Cunoscut de cei din localitate ca fiind un ,,băiat muncitor si silitor la invătătură,,, Ionut ar fi apucat-o pe cai gresite o data cu plecarea in Germania, acolo unde si-a facut un alt anturaj.

Drogurile iți schimbă destinația!

In paralel cu actiunile derulate, pentru preintampinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, incă din anul 2013, o amplă campanie de constientizare a cetățenilor romani cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri in state ale caror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracțiuni.