Editura Evenimentul si Capital

Povestea iilor din Breaza - Economista care scrie istoria cu acul

Autor: | | 0 Comentarii | 2375 Vizualizari

Din peticele cu descântece lăsate moştenire de bunica sa, Anda Mănescu ţese, de patru ani încoace, la Breaza, o mică afacere bazată pe arta iilor. Tânara plecase iniţial pe drumul Economiei, la Bucureşti, însa aţa o trage, iremediabil, spre tradiţia meleagurilor natale.

Spunea odată directorul Muzeulului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu, că în podurile caselor bunicilor noştri se află comori! Perfect adevărat, după cum veţi afla în continuare din povestea pe care vă invit s-o citiţi. A unei femei din Breaza care, într-o zi, se apucă să facă curăţenie în podul casei părinteşti.

Colecţia de petice

Acolo dă peste un cearceaf care era în aşa fel legat, încât formase un fel de sac, plin cu ceva. Desface legătura şi găseşte o mulţime de petice. Fiecare avea cusut pe el un model. În culorile specifice meleagurilor prahovene. Îşi dă seama că are de-a face cu o moştenire lăsată de bunica ei, pe care o chema Alexandrina Goran. Am mai întâlnit asemenea situaţii şi la alţi oameni care dau din nou viaţă încântătoarelor aripi. Aveau la bază străbunice amintiri, creionate în acelaşi fel.

Anda Mănescu este economist de meserie. În copilăria ei a învăţat să coasă de la bunica. Aşa cum toate fetele din Breaza o făceau. Văd cum se îmbujorează de emoţie, vorbind cu mândrie despre un loc încărcat de această tradiţie. La Cooperativa Arta Casnică din oraşul ei lucrau câteva mii de femei, în timpuri demult apuse, producţia ajungând la zeci de mii de exemplare pe lună, exportate în toată lumea.

Drumurile brezencei noastre au dus-o spre şcoli înalte. Lucrează timp de opt ani în lumea cifrelor, în Bucureşti. În numele unei pasiuni de care nu s-a putut despărţi niciodată lasă totul în urmă. Se reapucă de cusut. Când se întâmpla asta? “În 2012”. Îmi place cum sună unul dintre laitmotivele pasiunii muncii ei. “Istoria se scrie cu acul”. Firul între generaţii nu se rupe, e de remarcat acest lucru.

Prăjituri pentru primii clienţi

Avea nişte bani puşi de-o parte, 20.000 de lei. Şi-a amenajat un mic magazin în Breaza. Ţine minte foarte bine ziua în care a deschis uşa spre lume, 14 martie 2014. Făcuse prăjiturele, adusese şi suc, să-şi întâmpine cum se cuvine primii clienţi. Şi nu numai atât. În vitrină erau cele cinci cămăşi pe care le ţesuse ea. “Mi se pare că a trecut o veşnicie de atunci”, rămâne puţin pe gânduri.

Suntem în 2018. În aceşti patru ani a crescut. Acum are şi un mic atelier în care lucrează patru femei. Toate cu multă experienţă în meseria lor. Plus o doamnă care se ocupă cu vânzarea, în magazin. Anda s-a preocupat în special de partea de promovare în mediul online. A creat brandul “iibreaza”, care e şi denumirea site-ului ei. Pornise totuşi pe un val destul de important, cămaşa tradiţională revenind puternic în preferinţele vestimentare ale româncelor. Şi nu numai ale lor.

Merge la foarte multe târguri şi expoziţii, în ţară, ba chiar şi la prezentări de modă, în Cehia, Ungaria, Austria. Se înmulţesc comenzile. Sute de cereri în aceşti patru ani. “Oameni care îmi înţeleg munca”, în totalitate făcută după reguli ancestrale. “Nicio muscă nu e la întâmplare, totul se numără în ierbe şi se face încadrarea perfectă a modelului”, vorbeste în arhaici termeni.

Lista modelelor

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI