Poveste polițistă ca în „Twin Peaks”. MISTERUL bătrânului ARAB DISPĂRUT la Cheia și RECOMPENSA de 500.000 de dolari
Editura Evenimentul si Capital

Poveste polițistă ca în „Twin Peaks”. MISTERUL bătrânului ARAB DISPĂRUT la Cheia și RECOMPENSA de 500.000 de dolari

Mohammed Al-Baghli. FOTO: ARHIVA FAMILIEI
Autor: | | 5 Comentarii | 30037 Vizualizari

Dispariția unui arab octogenar, în satul Cheia, în vara lui 2015, seamănă cu un scenariu al celebrului cineast David Lynch. Martorii, împrejurările și chiar natura aduc cu faimosul serial, din anii ’90: „Twin Peaks”. Toată lumea e bănuită, dar nu există suspecți

Acum doi ani și cinci luni, pe 5 august 2015, în satul Cheia, comuna Măneciu, județul Prahova, un om s-a sublimat. A trecut din stare solidă, din carne și oase, în stare gazoasă. S-a vaporizat. A dispărut în neant.

Sute de oameni: polițiști, jandarmi, pompieri, pădurari, săteni și chiar detectivi particulari nu au reușit să dea de urma sa. Nu există nici cel mai mic indiciu cu privire la dispariția sa și nici vreo suspiciune că cineva ar fi avut un motiv să-l răpească sau, mai rău, să-l ucidă. Dispărutul se numește Mohammed AlBaghli, este cetățean kuweitian și la ora straniei sale dispariții avea vârsta de 79 de ani.

Copiii săi, cinci bărbați și trei femei, au oferit o recompensă de 100.000 de dolari oricui oferă o informație care ar putea duce la descoperirea tatălui lor. În vara anului trecut, au mărit suma la 500.000 de dolari. Degeaba. Au fost audiați zeci de martori și supuși testului poligraf. Tot nimic. Nimeni n-a picat testul. Am mers și noi pe urmele anchetatorilor.

Ce am descoperit e la fel de bizar. Familia arabului a angajat un avocat abia după doi ani de la dispariție. Deși a primit aprobare de la unul din fii lui Mohammed Al-Baghli să colaboreze cu noi, acesta a refuzat orice discuție. Un martor cheie ne-a declarat că degeaba s-a oferit o recompensă uriașă, pentru că nimeni n-o să-l găsească pe dispărut. Iar surse din anchetă ne-au informat că, practic, nu există niciun suspect.

Investitorii arabi, din haiducia fiscală a anilor ’90

De când tatăl lor a dispărut, cei cinci fii ai săi stau cu rândul în România. Pe cel mai mic dintre ei, Riyad Al-Baghli (foto), l-am întâlnit chiar la Cheia. Arabul șiit, de 53 de ani, a lucrat în Ministerul de Externe al Kuweit-ului și, acum, este broker de imobiliare în Oman și țara natală. El ne-a povestit cum a ajuns tatăl său, fost director în Ministerul Comerțului kuweitian, pensionar și apropiat al Emirului din Kuweit, în România și de ce a ales ca loc de relaxare satul Cheia.

Riyad ofteză: „Fratele tatălui meu era un tip aventuros. După căderea lui Ceaușescu, un prieten de-al său, român, i-a zis unchiului că e o șansă să investească în România, mai ales că, pe atunci, totul era ieftin”. „Investitorii” arabi simțiseră oportunitatea. „A înființat o firmă de taxi și, apoi, un magazine de piese auto. După care unchiul meu și socrul șiau adus și familiile. În 1995 a venit și tata. Prima oară s-au uitat să cumpere o casă în Predeal. Dar prietenul unchiului i-a arătat o alta, neterminată, la Cheia. Era frumos, i-a plăcut și a cumpărat domeniul”.

Într-adevăr, am văzut cu ochii noștri, e vorba de un domeniu, iar casa e uriașă și luxoasă. Odată împroprietărit, clanul arăbesc și-a adus și familia. Locul devenise preferința lor pentru vacanțe: „Familia venea o dată la doi ani, iar tata de două ori pe an. Vara la Cheia și iarna la București”.

Avocat angajat la doi ani de la eveniment

Pe măsură ce înainta în vârstă, Mohammed Al-Baghli venea în țară numai vara. Mergea greu, întrucât avea mari probleme la un picior. „Teoretic trebuia să fie deplasat numai cu căruciorul, dar el prefera să meargă singur, în baston. Așa mergea și pe 5 august 2015, când s-a întâmplat...”, suspină, sincer, Riyad. „Au trecut 860 de zile de atunci...”, număra arabul, la data întâlnirii noastre.

În pofida sentimentalismului firesc rămâne, totuși, o întrebare: de ce familia nu a angajat, imediat, un avocat care să se intereseze, constant, de cursul anchetei și au făcut-o abia la doi ani de la dispariție? Riyad răspune, naiv: „În primul an, am stat de multe ori de vorbă cu polițiștii români. În prima lună, în fie care zi, apoi, săptămânal și lunar.

Ultima oară a vorbit cu polițiștii fratele meu Hamad, acum vreo patru luni, la Ploiești, în prezența ambasadorului Kuweit-ului. Am avut și conferință de presă”. Așa este. Atunci au anunțat că recompensa se mărește la jumătate de milion de dolari.

Mohammed Al-Baghli trăia după bunul plac​

Mohammed Al-Baghli nu locuia în casa fratelui său, așa cum a crezut toată lumea. Bătrânul era plimbat, ori de câte ori venea să se aerisească la Cheia, prin diverse pensiuni și hoteluri din stațiune.

Sorin Munteanu, de 45 de ani, administratorul domeniului arăbesc de la Cheia, împreună cu soția sa, confirmă, indirect: „Domnul Mohammed nu avea un program strict. Și-l făcea după bunul plac. Ieșea la o plimbare, după micul dejun, de zece minute și se întorcea la pensiunea «Mihaela», unde era cazat. La prânz mânca la noi sau i se ducea mâncarea în camera sa. Nu locuia aici pentru că fratele său venea împreună cu femeile din familie și, conform religiei lor, un bărbat nu are voie să vadă femeile rudelor sale despletite. Nici eu nu intru în casă dacă nu sunt chemat”.

La pensiunea „Mihaela”, în prezent închisă, am dat de un italian, din Catania, pe nume Enzo. Omul a zis că habar nare, că nu era în țară atunci și că proprietara e în Germania.

În acea zi, Sorin Munteanu, împreună cu toată familia fratelui dispărutului, a fost la Brașov. Moșul nu venise pe la ei. Abia după-amiază, pe la orele 15.00-16.00, fata care îi făcea menajul bătrânului a telefonat și a anunțat că acesta nu era de găsit: „A zis că fusese la magazin să-și ia alune și apă, că s-a întors în timp ce ea făcea curat și că a plecat să se mai plimbe”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate