Evenimentul Zilei > Politica > Popularitatea lui Iohannis, în picaj
Popularitatea lui Iohannis, în picaj

Popularitatea lui Iohannis, în picaj

Un sondaj INSCOP, efectuat la nivel național, și un sondaj Avangarde, limitat la București, arată că încrederea în șeful statului este pe un trend descendent accentuat

În schimb, în București, fostul președinte Traian Băsescu și fostul premier Victor Ponta par că recuperează din popularitate.

Și Cioloș scade ușor

Potrivit INSCOP, care a efectuat, la comanda ziarului Adevărul, un sondaj în perioada 21-28 martie, încrederea în Iohannis a ajuns la 51,2%, în timp ce procentul care au încredere „puțină și foarte puțină” este de circa 48%. În noiembrie, cota de încredere în șeful statului era de 59,8%, iar vârful de popularitate al acestuia s-a înregistrat în aprilie, când a atins 65%.Una din posibilele ex – plicații ale scăderii pre ședintelui în sondaje este poziţia adoptată de Iohannis în scandalul Antenelor, la mijlocul lunii februarie. Atunci, şeful statului a criticat „atitudinea heirupistă a inspectorilor ANAF“ şi „banalele motive administrative“ care au dus la evacuarea trustului Intact. El a pierdut atunci zeci de mii de like-uri de la pagina sa de Facebook. Ulterior, Iohannis a spus că a înțeles mesajul de pe Facebook și și-a schimbat poziția.În sondajul INSCOP, șeful statului este urmat de Mugur Isărescu cu 36,1% încredere multă şi foarte multă, faţă de 40,4% în noiembrie 2015. Premierul Dacian Cioloş se situează pe poziţia a treia, cumulând 30,4% încredere multă şi foarte multă, faţă de 32,6% în noiembrie anul trecut. Pe locul următor se află ambasadorul României în SUA, George Maior, cu 27,3% încredere multă şi foarte multă.Sondajul INSCOP are o marjă de eroare de 3%.

PSD domină Capitala

În București, Iohannis are o cotă de popularitate de 47%, în scădere cu 3%, susține un sondaj Avangarde, citat de România Tv. Victor Ponta este la 43%, în creștere cu 6% față de măsurătorile efectuate de Avangarde acum două luni, iar Traian Băsescu a ajuns la un procent de încredere de 28%. PMP ar obține 10% din voturile bucureș tenilor, mai arată Avangarde.PSD este anunțat ca fiind virtual câștigător al alegerilor pentru București, cu 36 la sută din voturi, urmat la mare distanță de PNL, cu 27 la sută din voturi. Surpriza sondajului este dată de ALDE și PMP care ar lua la alegerile locale din Capitală, câte 10 la sută din voturile bucureștenilor. Partidul Monicăi Macovei, M10, nu va trece pragul electoral, potrivit sondajului Avan garde, efectuat la începutul lunii aprilie.

CURS confirmă căderea președintelui

Un sondaj CURS efectuat în martie, în București, confirmă în mare parte datele Avangarde, inclusiv căderea încrederii în Iohannis. Întrebaţi dacă aprobă sau nu felul în care preşedintele Iohannis conduce ţara, 38% dintre respondenţi consideră că acesta nu face o treabă bună, 27,5% că face o treabă bună, în timp ce 31,5% au arătat că nu au o părere formată, iar 3% nu au răspuns. În ceea ce privește intenția de vot în Capitală, 35,1% ar vota lista PSD, 26,1% — PNL, 11% — USB, 10,1% — ALDE, 5,8% — PMP, 3,8% — M10, 1,3% — UNPR și 1% — PRM. Volumul eșantionului a fost de 1.090 de respondenți în vârstă de 18 ani și peste, din București.