Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ponta vrea bătaie. Iar?
Ponta vrea bătaie. Iar?

Ponta vrea bătaie. Iar?

Acest om, actualmente prim-ministru, nu poate fi real! Este, mai degrabă, o plăsmuire din materia coșmarului.

 Lipsa lui de onestitate capătă, deja, dimensiuni supraomenești. Spectacolul ființei sale, pe care continuă să-l pună pe scena lumii cu un fel de voluptate energizată de o conștiință anapoda, e grotesc. Să te plîngi că familia îți e ”linșată” suspinînd în brațele lui Gâdea la Antena 3, cînd marile televiziuni sînt de o discreție mănăstirească în privința dosarului cumnatului și a celorlalte potlogării imense pe care le-ai comis, dar delirează infatigabil tot despre Băsescu! Să spui că Predoiu  e vinovat că 2000 de oameni și-au pierdut locul de muncă și că îi are ”pe conștiință” pentru că era avocat  – tu, Ponta, cu mega-eșecurile Oltchim și CFR în portofoliu, cu imensa furăciune Rompetrol ”pe conștiință” – tu, să spui fără să tremuri așa ceva!

Ce să zic, tipul e tare. Altfel vesel, Ponta a dezvoltat în sine însuși un fel de metastază a minciunii care ar fi ucis de mult orice ființă. Dar el e viu și bine mersi. Vă amintiți de prin documentare stupefacția savanților cînd găsesc forme de viață pe fundul celor mai sărate, mai întunecate și mai adînci mări? Cu aceeași uluire îl vedem pe Ponta trăind fericit în lumea sa. Să revedem cîteva chipuri ale sale ca să înțelegem mai bine cu ce personaj avem de-a face. Vi-l amintiți cum spunea, acum puțin timp, că nu a înțeles de ce a pierdut umilitor alegerile pe care era convins că le va cîștiga? Dar acum cîteva luni cînd, la braț cu Gâdea, făcea zob scaunul gol pe care trebuia să stea Iohannis într-o așa-zisă dezbatere electorală la Antena 3 – vi-l amintiți? Dar acum cîțiva ani cînd era în opoziție și spunea că e gata să-l bată pe Boc (la pumni , de data aia) și era îngînat de întreaga sa familie fericită de prestația lui Goe cel mare? Dar imaginea în care a recunoscut înfrîngerea prezidențială și, timid, a cerut oamenilor care mergeau în coloane spre Kiseleff să meargă acasă că n-au nici un motiv să fi epe stradă și a tăiat-o rapid din sediul de partid?  Această ultimă imagine cuplați-o cu cea de acum, cînd zice, înfoiat, că schimbarea cabinetului său ar genera o criză politică de care România nu are nevoie. Și încă ceva, vi-l amintiți cînd rotea ochii MTO? Cuplați acea imagine cu siguranța cu care zice acum una sau alta despre economie. După ce a trecut prin atîtea, continuînd să nu-și explice cum de a pierdut lamentabil niște alegeri pe care pesedeii lui i le garantaseră cu scor mare, Ponta vrea reformă! Zice că schimbă statutul PSD. Reformă!

În plus, flăcăul zice că e gata de bătaie. ”Sînt gata să mă bat cu PNL!”, a spus Ponta în studioul propagandiștilor săi, voiculescienii. Ba mai mult, a adăugat, e gata să se ”bată” cu PNL, exact așa cum s-a ”bătut” cu Băsescu. Eu îi doresc să se ”bată” cu PNL așa cum s-a ”bătut” cu Iohannis, nu de alta dar dacă tot n-a înțeles de ce a pierdut în 2014, cineva ar trebui să-i explice că tocmai de-aia: el se ”bătea” cu Băsescu, dar îl contracadida Iohannis.  

Am mai remarcat și cu alte prilejuri apetența lui Ponta pentru cuvîntul ”bătaie” cînd vine vorba de politică. Omului i se pare că politica e o caft. Dacă rămînem în termenii săi, încă nu i-au trecut vînătăile de la ultima bătaie serioasă pe care a încasat-o și, iată, mai vrea una. Ca un erou de bancuri, Ponta are ceva nefiresc: ia bătaie și îi place, din cîte îmi dau seama. Mai vrea.

Dar, din toată discuția de la Antena 3 altceva e cu adevărat interesant. Cu pieptul înainte, Ponta a dat o timidă lovitură preventivă:  ”Dacă se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că în 2015 nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla" . Mai exact, dacă mîine aflați de la procurori că îl investighează pe Ponta, să știți că e o manevră politică. Se pregătește ceva și noi nu știm? E rost de bătaie?