"Dacă într-un moment pozitiv pentru economia românească, în 2013, am previzionat o creştere de 1,6%, iar creşterea economică a fost de 3,5%. Pentru anul 2014 cifrele preliminare pe primul trimestru arată o creştere de 3,2%", a declarat primul-ministru, la RomâniaTv.

Totodată, premierul a precizat că Executivul are în vedere reducerea CAS, însă, dacă nu vor fi create locuri de muncă, peste două decenii nu vor exista contributori la sistemul public de pensii.

"Reducerea CAS este punctul 1 pe agenda discuţiilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Singura cerinţă a mediului de afacerieste reducerea taxării pe forţa de muncă. Problema României şi a întregii Europe este faptul că, peste 15-20 de ani, dacă nu reuşim să creăm locuri de muncă, nu va mai avea cine să ne plătească pensiile", a afirmat Victor Ponta, la RomâniaTv.

Pentru a compensa scăderea veniturilor generată de scăderea CAS, există trei surse posibile: încasări suplimentare, reducere unor tipuri de cheltuieli şi noi venituri. Însă Ponta nu a exclus o creştere a deficitului bugetar.

"Banii pentru CAS nu vor veni din cer. Vor veni din aceste trei surse sau dintr-o posibilă creştere a deficitului. Însă Tratatul fiscal al UE pe care l-a semnat pentru România Traian Băsescu impune condiţii extrem de dificile pentru creşterea cheltuielilor", a spus Ponta.

Totodată, premierul le-a dat o veste proastă bugetarilor. Salariile acestora nu vor creşte în 2014.