Evenimentul Zilei > Politica > Ponta în SUA: În luptă cu Statul Islamic și pentru un lobby energetic
Ponta în SUA: În luptă cu Statul Islamic și pentru un lobby energetic

Ponta în SUA: În luptă cu Statul Islamic și pentru un lobby energetic

Manhattanul, zona central și faimoasă a New York-ului, fierbe în aceste zile, când mii de oameni au sosit în metropolă pentru a participa la un summit important.Premierul Victor Ponta se află într-o vizită de patru zile în SUA, la New York și în Texas – unde participă la Adunarea Generală a ONU, la câteva întâlniri bilaterale, la dejunuri și recepții organizate de liderii lumii, dar și la o întâlnire cu reprezentanți ai marilor companii petroliere americane.

Prim-ministrul român, însoțit de o delegație din care fac parte ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu și ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a sosit, marți la prânz, (ora 21.00, ora României) în America. Soția premierului, Daciana Sârbu, precum și senatorul PSD Mircea Geoană au sosit împreună cu delegația la New York. Aici se află și ministrul român de Externe, Titus Corlățean, care a venit, însă, separat, cu două zile înainte.

Programul șefului Guvernului este destul de lejer. În prima zi a avut o întrevedere bilaterală, la Turkish Center, cu noul președinte turc, Recep Erdogan, apoi alta, la sediul ONU, cu viceprim-ministrul Consiliului de Stat din China, Zhang Gaoli.

 

Dejun oferit de Obama

Seara s-a încheiat elegant, la o recepție oferită de Barack Obama și Prima Doamnă a Americii, în onoarea șefilor delegațiilor din toată lumea, la Waldorf Astoria New York, unul dintre cele mai frumoase hoteluri din lume.

Ieri dimineață, premierul a sosit la sediul ONU alături de șefa Reprezentanței României la Națiunile Unite, Simona Miculescu, unde a asistat la deschiderea celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Reuniunea la cel mai înalt nivel va aborda teme dintre cele mai diverse, de la dezvoltarea durabilă, la schimbările climatice, până la dosarul nuclear Iranian, pandemiile globale (Ebola este un subiect de actualitate), criza economică și financiară, și, nu în ultimul rând, situația din Ucraina, Fâșia Gaza, Irak, Siria, Afganistan.

 

Un oraș sub asediu

Președintele Obama a făcut un apel la comunitatea internațională în ceea ce privește soldiaritatea în lupta contra amenințării Statului Islamic. Măsurile de securitate luate de autoritățile americane sunt extrem de bine puse la punct și sunt vizibile pe străzile din jurul cartierului general al ONU. Sute de polițiști și membri ai forțelor antiteroriste, zeci de mașini de poliție, NYPD, pot fi văzute în jurul clădirilor, intrarea în zona „fierbinte” este blocată pe o rază de câțiva km pătrați, având în vedere că mii de oameni de află în aceste zile la New York.

Mass-media are un centru de presă cu intrare separată și nu are acces în zona oficialilor, urmărind conferințele pe ecrane mari. Zeci de posturi de televiziune sunt instalate în fața sediului ONU și transmit în direct comentarii, analize, știri de la fața locului, cel mai vizibil fiind, desigur, CNN, cu celebrul realizaor Wolf Blitzer în prim plan. Victor Ponta va susține un discurs la summitul ONU abia joi.

 

Vineri „aria de interes” se mută în Texas

Miercuri, agenda întâlnirilor oficialului de la București mai cuprinde doar două dineuri: unul oferit de secretarul general Ban Ki-moon, pentru toți șefii de delegații, și, seara, o recepție oferită de liderii europeni – președintele Comisiei, cel al Consiliului European și Înaltul Reprezentant pentru politică externă.

Joi dimineața, Ponta va vizita Consulatul General al României la New York, unde se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești, fără ca presa să aibă acces. După ce va susține o intervenție în cadrul Adunării Generale (tema nefiind încă anunțată presei), delegația oficială va decola spre Houston, Texas.

Vineri „aria de interes” se mută în Texas, spre zona economică. Tot fără jurnaliști, Victor Ponta are programată o întrevedere cu reprezentanți ai companiei multinaționale Halliburton, una dintre cele mai importante din lume în domeniul petrolier, care operează în peste 80 de țări și are circa 100.00 de angajați la nivel global. Urmează o întâlnire cu președintele ExxonMobil, cea mai mare corporație în domeniul petorlului și gazelor natural din lume, și un eveniment cu un titlu ambițios, care să sune bine: „România, poarta către un sector energetic și diversificat”. Înainte de decolarea spre București, vineri la ora 14.30, ora locală, se va desfășura o vizită la sediul companiei ExxonMobil.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: