Au devenit din aliați dușmani, după ruperea USL. Și-au adus acuzații reciproce și jigniri. Luni seara, lderul PSD, Victor Ponta, a ținut să intervină telefonic, în emisiunea de la Realitatea TV în care era intervievat fostul lider PNL Crin Antonescu, spunând că vrea să îl salute. Și-a exprimat speranța că amândoi s-au înșelat când s-au despărțit, crezând fiecare despre celălalt că este „omul lui Băsescu”. Mai mult, Ponta a spus că îi este dor de „vremurile frumoase” din USL și regretă că acum își vorbesc cu „domnul Antonescu” și „domnul Ponta”. Premierul i-a transmis fostului său coleg de alianță că pentru el rămâne Victor.

Vă prezentăm, fragmentat, dialogul dintre cei doi foști lideri ai USL:

Victor Ponta: Noi ne-am despărțit după trei ani de proiect politic, domnul Antonescu fiind absolut convins că eu sunt omul lui Băsescu, și eu fiind convins că domnul Antonescu s-a înțeles cu Băsescu. Acum, nu pot să îmi exprim decât o singură speranță: că se va dovedi că amândoi am greșit. (….) Sper doar să se dovedească, repet, că tot ce am gândit eu de rău despre Crin și tot ce a gândit Crin despre mine nu a fost adevărat.

Crin Antonescu: Domnule prim ministru, vă salut și eu!

V.P: Vă salut, domnule președinte!

C.A: Eu nu am fost nici o secundă înțeles cu Băsescu, dumneavoastră ați știut dintotdeauna și mă bucur că o spuneți acum mai clar decât, poate, ați fi putut-o spune altădată. Nu am spus că sunteți înțeles cu Băsescu, ba chiar am încercat să explic de ce, probabil, nu îl suferiți. Nu am schimbat deloc evaluarea, că Băsescu a fost și câte zile va mai fi președinte al României, este cel mai mare rău, ci doar am exprimat temerea că, în viitor, dumneavoastră veți fi cel mai mare rău și nu Băsescu. Și în fine, dacă apreciați ironia – și știu că o apreciați -, îmi pare rău că tocmai astăzi, când l-ați declarat pe Călin Popescu Tăriceanu singurul candidat prezidențial de dreapta, nu urmăriți ce spune dânsul la Mihai Gâdea și ne urmăriți pe noi aici, pe mine și pe domnul Bogdan, fostul președinte al Radioteleviziunii, pe care era să îl punem noi – nu l-am mai pus.

V.P: Da, eu eram interesat de ceea ce ziceți. Ideea a fost doar, pur și simplu, să vă salut și să spun că sper că se va dovedi în final că nici eu, nici dumneavoastră nu eram înțeleși, sau oamenii lui Băsescu, și că, de fapt, am rupt USL-ul dintr- o dezinformare de ambele părți. Important e doar că vă urez mult succes în tot ce faceți și că nu o să zic niciodată că ceea ce am făcut împreună a fost rău, dimpotrivă.

„Studiez natura umană”

C.A: Mulțumesc și eu și să știți că, oricând, vă stau la dispoziție pentru o discuție care nu e o discuție de contracandidați, că eu nu mai candidez, categoric, la nimic din ce ați putea să candidați dumneavoastră, și invers; pur și simplu, o discuție liniștită, argumentată, despre ce a fost și, eventual, ce ar urma să fie în România.

V.P.: Aș vrea să vă spun, dar nu vreau să… că realmente nu am intrat în această seară ca să facem politica clasică, să… Pur și simplu, nu l-am văzut demult pe Crin, acuma ne vorbim, „domnul Antonescu”, „domnul Ponta”, dar nu l-am văzut demult, m-am uitat cu mare interes și vroiam doar să îl salut și să îmi exprim public o speranță legată de noi doi.

C.A.: Dați-mi voie să vă mulțumesc, pentru că sunt și eu un sentimental, mă impresionează faptul că deși aveți cel mai mare partid din țară în spate, deși îl aveți și pe domnul Tăriceanu, chiar și pe domnul Chițoiu, uneori vă e dor de mine, asta e frumos.

V. P.: Mi-e dor de USL, recunosc, și de vremurile alea frumoase, da. (….) cu domnul Antonescu am fost de la mare prietenie la mare ură și înapoi, deci, mă rog, după personalitatea fiecăruia.

Crin Antonescu: Eu să știți că nu urăsc pe nimeni, nu l-am urât nici pe Băsescu, îmi interzice confesiunea mea de creștin-ortodox, ceea ce cred dumneavoastră înțelegeți foarte bine. Victor Ponta: Eu pe domnul Băsescu recunosc că pot să spun că îl urăsc, da.

Rareș Bogdan: Domnule Crin Antonescu, domnul Ponta în direct cu dumneavoastră. Să fie asta marea împăcare sau e doar un salut al unor vechi amici?

Crin Antonescu: Dumneavoastră aveți tentația să exagerați, dumneavoastră, jurnaliștii. Nu e nici mare, nu e nici împăcare, sunt niște lucruri pe care domnul Ponta a dorit să le comunice, a făcuto foarte civilizat, mi-a făcut plăcere să îl aud, eu sunt azi în altă poziție, mai relaxată, studiez natura umană.

Antonescu nu vrea independent

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a exclus ‚categoric, posibilitatea de a se înscrie ca independent în cursa pentru Cotroceni, adăugând că respectă decizia partidului de a-l desemna pe Klaus Iohannis drept candidat al liberalilor. „Se prea poate ca decizia (PNL – n.r.) de a-l desemna pe Klaus Iohannis candidat al partidului la Președinție să fi fost decizia cea bună. Exclud categoric o candidatură independentă. Nu am niciun fel de interes pentru așa ceva”, a spus Crin Antonescu.

Iohannis se consolează cu parlamentarele

Liderul PNL, Klaus Iohannis (foto), a declarat că, în cazul în care nu va câștiga alegerile prezidențiale, va rămâne în continuare copreședinte al „noului Partid Național Liberal” și va câștiga alegerile parlamentare.

„Dacă nu voi câștiga, voi rămâne copreședintele noului PNL, voi merge mai departe împreună cu partidul și vom câștiga alegerile parlamentare în 2016”, a spus Iohannis.

Antonescu nu-l susține

Întrebat dacă se va implica în susținerea campaniei lui Iohannis, Crin Antonescu a răspuns: „Nu, categoric nu, pentru că sunt un om responsabil”.

Solicitat să explice această afirmație, Antonescu a spus: „PNL a făcut niște sondaje de opinie. (…) Și sondajul era îngrozitor, scorul meu politic, de susținere, era unul extrem de mic (…) Câtă vreme avem o realitate cu un astfel de sondaj, înseamnă că eu sunt personajul a cărui alăturare de candidatul creditat (Klaus Iohannis – n.r.) trebuie evitată. În sensul acesta vorbesc de faptul că eu în mod responsabil nu voi sări în cârca acestui candidat pentru a-l trage în jos, pentru a-i diminua imaginea”, a spus Antonescu. El a mai arătat că îl cunoaște pe candidatul Victor Ponta și nu îl va vota și că nu îl cunoaște pe candidaul Klaus Iohannis și va vedea dacă îi va acorda acestuia votul.