"Cred că stilul prin care câțiva colegi, sunt colegi oameni politici, nu sunt colegi de mișcare politică, de la PPE — și în 2012, și în 2013 și acum — se adresează nouă, românilor, de ce n-aveți voie să faceți aia, trebuie să faceți aia, vă vom spune în Mecanismul de Cooperare și Verificare — mi se se pare un parti-pris pe care îl înțeleg până la un punct, până la urmă și domnul Schulz, sau vicecancelarul Germaniei, domnul Sigmar Gabriel au spus: 'Îl susțin pe Victor Ponta '. Dar niciodată domnul Schulz sau Sigmar Gabriel nu vor veni să spună: dacă nu faceți nu știu ce, o să vă scriem la Bruxelles și o să-i spunem lui Juncker să vă scoată din Europa. Mi se pare un gen de agresivitate care nu este doar la adresa Romaniei, dar care cred că trebuie redusă din partea celor de la PPE, pe măsura ce crește respectul pentru România, ca țară", a afirmat Ponta la Digi 24.

Premierul a susținut că această atitudine este manifestată "din 2012 încoace în mod constant cam de același persoane: domnul Daul, domnul Krichbaum, domnul Brok" și este "un tip de agresivitate, care, din punctul de vedere al multor români, e ofensatoare".

"Eu sunt convins că niciodată în relațiile cu oamenii politici din Polonia sau din Cehia, n-am auzit nici măcar din Bulgaria, domnii de la PPE nu se exprimă atât de tranșant, de dur și de amenințător cum o fac la adresa noastră pentru că așa au fost învățați", a spus prim ministrul, adăugând că vina aparține "mai degrabă" politicienilor români.

"Este o reminiscență a epocilor fanariote în care când vroiai să schimbi un domnitor de la București te duceai la Stambul și-l vorbeai acolo de rău după care sultanul îl chema, îi tăia capul și te punea pe tine", a susținut Ponta.