Evenimentul Zilei > International > Pompeo: SUA susțin total riposta Turciei la atacurile regimului de la Damasc
Pompeo: SUA susțin total riposta Turciei la atacurile regimului de la Damasc

Pompeo: SUA susțin total riposta Turciei la atacurile regimului de la Damasc

Statele Unite au declarat, marţi, că susţin „ pe deplin” riposta Turciei la tirurile de artilerie ale regimului de la Damasc în nord-vestul Siriei, apreciind că este vorba de „auto-apărare justificată”

Într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo „condamnă atacurile persistente, nejustificate şi nemiloase ale regimului”, ”Rusiei, Iranului şi Hezbollah împotriva populaţiei din Idlib”, ultima provincie rebelă din nord-vestul Siriei, scrie Agerpres.

Turcia nu va permite forțelor siriene să avanseze în regiunea Idlib, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, marți, după moartea a șapte soldați turci și a unui civil într-un atac în această provincie din nord-vestul Siriei atribuit de către Ankara forțelor președintelui sirian Bashar al Assad, scrie Reuters.

Exprimându-se în avionul care îl aducea înapoi din Ucraina, președintele turc, citat de CNN Türk, a adăugat că nu este necesar ca Turcia să se plaseze într-o situație de „confruntare serioasă” cu Rusia în legătură cu ultimele evenimente din Siria.

Ankara și Moscova, care susțin tabere inamice în conflictul sirian, vor discuta despre aceste chestiuni „fără furie”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Provincia Idlib este ultima fortăreață a adversarilor regimului lui Bashar al Assad.

Forțele guvernamentale desfășoară acolo o ofensivă vastă, cu sprijinul forțelor aeriene ruse, în timp ce armata turcă are posturi de observație la fața locului în cadrul acordurilor încheiate în 2017 de Turcia și Rusia.

Ministrul turc de Externe a cerut, marți, Rusiei să stăpânească forțele siriene în provincia Idlib.

„I-am spus omologului meu Serghei Lavrov că regimul efectuează atacuri provocatoare asupra posturilor noastre de observare din jurul provinciei Idlib, și că vom riposta, iar ei (rușii) trebuie să oprească regimul lui Assad cât mai repede „, a spus șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu.