Evenimentul Zilei > International > Polonia se pregătește de atac: Migranții, instruiți de Belarus să folosească arme. Se solicită intervenția NATO
Polonia se pregătește de atac: Migranții, instruiți de Belarus să folosească arme. Se solicită intervenția NATO

Polonia se pregătește de atac: Migranții, instruiți de Belarus să folosească arme. Se solicită intervenția NATO

Autoritățile poloneze se pregătesc de un conflict major în seara zilei de luni, 15 noiembrie, în urma unor informații potrivit cărora mii de inamici își concentrează puterea la granița sa. Evoluția îngrijorătoare a situației de la frontiera Poloniei are loc pe fondul tensiunilor continue cu Belarusul, care a fost acuzat că a adoptat o politică a migranților, prin care mii de astfel de persoane ocupă teritoriul Uniunii Europene.

Gărzile poloneze de frontieră susțin că forțele belaruse oferă arme migranților disperați și îi instruiesc cum să intre cu forța în statul european. Dacă acest lucru se va materializa, migranții vor intra în conflict direct cu cei aproape 15.000 de soldați polonezi înarmați care au fost trimiși de urgență la frontieră pentru a-i împiedica pe cei dintâi să intre în teritoriu.

Conflict la granița dintre Polonia și Belarus

Se înțelege că migranții au fost îndrumați să atace frontiera la Kuznica, unul dintre cele două puncte principale de trecere a frontierei dintre Polonia și Belarus.

„După o noapte „liniștită” în apropierea taberei din Kuznica, observăm în prezent că mai multe grupuri de ofițeri înarmați ai serviciilor belaruse au intervenit la fața locului.  Observăm o agitație în rândul migranților. Există, de asemenea, o furgonetă de transmisie TV”, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor de frontieră poloneze pentru presa internațională.

Migranții, instruiți de Belarus să atace

„Unele corturi încep să dispară. Migranții primesc instrucțiuni, echipamente și gaz de la serviciile belaruse. Se poate vedea că partea belarusă se pregătește astăzi pentru o mare provocare de trecere a frontierei. Forțele noastre sunt gata de acțiune”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Un astfel de atac ar surveni la doar o zi după ce soldații belaruși au fost acuzați că au facilitat incursiuni în masă ale migranților în Polonia.

Forțele poloneze au reținut 77 de persoane – deși un număr necunoscut de persoane au reușit să intre cu succes în teritoriul UE, unde, fără îndoială, vor cere azil.

Premierul Poloniei solicită NATO „măsuri concrete”

Ministrul serviciilor de securitate, Stanislaw Zaryn, a declarat că „tot mai multe persoane își fac simțită prezența de partea Belarusului la granița cu Polonia, ceea ce agravează situația”. Într-o postare pe Twitter, acesta a publicat o fotografie a unui bărbat în uniformă, alături de care a scris: „Acest bărbat a tras focuri de armă, apoi a încercat să deterioreze bariera de la granița cu Polonia”.

În primele ore ale zilei de 15 noiembrie, premierul polonez a cerut NATO să ia „măsuri concrete” pentru a rezolva problema. „Nu este suficient să ne exprimăm public îngrijorarea – acum avem nevoie de măsuri concrete și de angajamentul întregii alianțe”, a spus premierul Poloniei.

În semn de solidaritate, armata britanică a trimis ingineri pentru a ajuta Polonia să-și consolideze frontiera. Între timp, într-o aparentă demonstrație de agresiune, parașutiștii ruși au efectuat un exercițiu militar în apropiere de graniță.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: