Evenimentul Zilei > International > Polonia le-a interzis accesul pe teritoriul său motocicliștilor lui Putin | Galerie Foto
Polonia le-a interzis accesul pe teritoriul său motocicliștilor lui Putin | Galerie Foto

Polonia le-a interzis accesul pe teritoriul său motocicliștilor lui Putin | Galerie Foto

Ministerul polonez de Externe a anunțat ieri că nu le va permite accesul pe teritoriul Poloniei membrilor clubului de motocicliști Lupii Nopții, apropiați ai liderului rus Vladimir Putin, relatează Reuters. Motocicliștii au anunțat că vor să refacă, începând de sâmbătă, traseul Armatei Roșii prin Europa, culminând cu ajungerea la Berlin pe 9 mai, ziua când este sărbătorită înfrângerea armatei naziste.

"Ministerul de Externe a transmis o notă diplomatică Ambasadei Rusiei de la Varşovia cu privire la refuzul de a permite accesul în Polonia a unui grup organizat de motociclişti, printre care se numără şi reprezentanţi ai clubului Lupii Nopțiii", se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Marcin Wojciechowski, purtător de cuvânt al ministerului, a precizat că Rusia a cerut oficial Poloniei să aprobe turul motocicliştilor, care ar urmă să înceapă sâmbătă.

"Vreau să va reasigur că decizia nu a fost una politică, ci bazată pe considerente formale", a declarat reprezentantul ministerului, adăugând că Rusia a transmis solicitarea târziu şi că nu a furnizat detalii cu privire la ruta planificată, cazarea şi lista participanţilor.

În replică, ministerul rus de Externe a catalogat afirmațiile Varşoviei drept "o minciună sfruntată" şi că toate informaţiile necesare au fost date în timp util.

"Este evident că decizia a fost motivată politic. Ne exprimăm protestele vehemente la decizia autorităţilor poloneze", se arată în comunicatul ministerului rus.

Anna Komarova, purtătoarea de cuvânt a Lupilor Nopții, a precizat că grupul nu îşi va schimbă planurile şi că va părăsi astăzi Moscova.

'Nu anulăm nimic. Polonia este Polonia: azi în felul acesta, mâine în alt fel", a declarat pentru Reuters Komarova.