Evenimentul Zilei > International > Polonezii renunţă la UE. Cifrele nu lasă loc de interpretare
Polonezii renunţă la UE. Cifrele nu lasă loc de interpretare

Polonezii renunţă la UE. Cifrele nu lasă loc de interpretare

Institutul naţional de statistică de la Varşovia a anunţat, luni, că potrivit datelor oficiale, mai mulţi muncitori polonezi s-au întors acasă decât au plecat în străinătate anul trecut.

În statistica prezentată oficial de INS, se arată că numărul cetăţenilor polonezi care trăiesc peste hotare a scăzut cu 85.000 de persoane anul trecut până la 2,46 milioane persoane.

Acest lucru este în legătură cu exodul din Marea Britanie se arată în raportul INS.

În prezent rata şomajului în Polonia se situează la un minim istoric după căderea comunismului iar salariile sunt în creştere pe măsură ce angajatorii se luptă între ei pentru a găsi muncitori.

„Este mult prea devreme să strigăm „se întorc”. Să sperăm că scăderea va continua în 2019, posibil încurajată de Brexit. Avem nevoie disperată de ei acasă” a declarat Jakub Borowski, economist şef la Credit Agricole Bank Polska SA.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, numărul emigranţilor polonezi s-a dublat ajungând la un vârf de peste 2,5 milioane în 2017. Între timp însă Marea Britanie, care a fost cea mai populară destinaţie pentru muncitorii polonezi după 2006, şi-a pierdut poziţia de lider în favoarea Germaniei, ţara vecină şi cel mai mare partener comercial al Poloniei, potrivit agerpres.ro