Evenimentul Zilei > Social > Polițiștii din București cer noi măriri de salarii. Protestul din fața Ministerului de Finanţe riscă să se extindă în toată țara
Polițiștii din București cer noi măriri de salarii. Protestul din fața Ministerului de Finanţe riscă să se extindă în toată țara

Polițiștii din București cer noi măriri de salarii. Protestul din fața Ministerului de Finanţe riscă să se extindă în toată țara

Polițiștii din București au protestat în fața Ministerului de Finanţe pentru a cere noi măriri ale salariilor și sporurilor pe care le primesc. Între timp, Guvernul României discută pe tema creșterii salariale, dar doar pentru anumite categorii de bugetari.

Sindicaliştii din Poliţie au protestat în fața sediului Ministerului de Finanțe, cerând punerea în aplicare a Legii-cadru privind salarizarea, acordarea de sporuri prevăzute de legea în vigoare, dar și actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.

Protest al angajaților MAI, nemulțumiți că nu primesc noi majorări salariale

Cadrele militare în rezervă din MAI, polițiștii și personalul contractual sunt nemulțumiți că drepturile le sunt încălcate și că încercările sindicaliștilor de a negocia cu autoritățile statului, printre care și cu premierul țării, au eșuat.

Astfel, Sindicatul Național al Polițiștilor cere acordarea sporurilor, creșteri salariale și recalcularea pensiilor. Protestul va continua să se desfășoare în perioada 9 – 11 august 2022, iar participanții la miting amenință cu acțiuni similare și în alte orașe ale țării, în cazul în care decidenții politici nu vor aplica Legea-cadru a salarizării nr.153/2017 – Anexele VI și VIII, cele care privesc Apărarea, Ordinea Publică și Securitatea Națională.

Inclusiv angajați din cadrul CFR Călători, CFR Marfă, TAROM, dar și militari în rezervă sunt nemulțumiți de veniturile lor. Aceștia au anunțat că vor organiza proteste în data de 25 august 2022. Militarii în rezervă spun că au venituri prea mici, similar angajaţilor CFR Călători. Protestatarii de la CFR Marfă cer să nu fie lichidată compania de stat, pentru că altfel ar ajunge să fie concediați, conform Antena 3.

Polițiștii vor mai mulți bani, mai multe sporuri, pensii speciale mai mari

Timp de trei zile, între orele 10.00 și 12.00, polițiștii vor picheta instituția condusă de Adrian Câciu, cerându-și drepturile: „Dacă nu vom avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, vom extinde manifestările, în mod legal, la nivel naţional, recurgând la acţiuni de protest inedite. (…). Drepturile poliţiştilor, personalului contractual şi cadrelor militare în rezervă/retragere (pensionarilor MAI) sunt în continuare sfidate de către factorii politici şi guvernamentali decizionali, fapt pentru care începem seria protestelor în stradă”, se menționează într-un comunicat de presă transmis de FSNPPC.

Potrivit sursei citate, până în prezent, sindicaliștii au încercat mai multe negocieri cu reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului. Dar, acuză ei, de fiecare dată au fost pasați de la o instituție la alta, fără să li se rezolve problemele.

„Am încercat diverse forme de negociere: le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din Coaliţie, cu preşedinţii Camerelor parlamentare şi cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniştrii MAI şi ai altor ministere decizionale, dar revendicările noastre legitime şi soluţiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alţii”, se menţionează în comunicat.